GREGY: Έρχεται «τριμερής» με Κοπελούζο και Διαχειριστές για επενδυτική συμφωνία
Το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου, το έργο που τρέχει ο όμιλος Κοπελούζου, περνά στην επενδυτική φάση.
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου έχει συσταθεί ο φορέας GREGY (GREECE – EGYPT INTERCONNECTOR) ο οποίος κι έχει αναλάβει την ωρίμανση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου
Η σημασία του έργου τονίστηκε στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο Κάιρο, Αλ Σίσι – Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη.
Πλέον, όπως αναφέρουν πηγές, το έργο πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα… Είναι η ώρα οι εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο να βάλουν και τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε ο «GREGY» να μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Η τριμερής συνάντηση των επιχειρήσεων για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου
Πηγές αναφέρουν ότι η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής EETC να προετοιμάζουν τριμερή συνάντηση προκειμένου να κλειδώσουν τη μετοχική τους συμμετοχή στον GREGY.
Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τους Διαχειριστές να έχουν ολοκληρώσει την οικονομικό- τεχνική αξιολόγηση του έργου και να είναι έτοιμοι να κάτσουν στο τραπέζι των τελικών διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση μη δεσμευτική συμφωνία οι τρεις πλευρές θα εξέταζαν το σενάριο η κάθε μία να αποκτήσει από 33,3% των μετοχών του GREGY.
Βιώσιμο επενδυτικά έργο
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου θα μεταφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από κυρίως αιολικά και δευτερευόντως φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 9,5 GW που θα αναπτυχθούν στην Αίγυπτο.
Έμπειροι αναλυτές χαρακτηρίζουν το έργο βιώσιμο επενδυτικά καθώς θα συναφθούν διμερείς συμβάσεις PPA ανάμεσα στους ηλεκτροπαραγωγούς και τους τελικούς καταναλωτές.
Το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας θα κατευθύνεται στην ελληνική βιομηχανία, το ένα τρίτο σε μεταφορές στη Βουλγαρία, στην Ιταλία και κατόπιν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και άλλο ένα τρίτο στην ελληνική παραγωγή καυσίμων όπως υδρογόνο και πράσινη μεθανόλη για πλοία
Το καλώδιο μήκους 950 χλμ.
Το καλώδιο GREGY θα ξεκινά από την Αίγυπτο θα καταλήγει διασχίζοντας μία υποβρύχια απόσταση 950 χλμ. στην Αττική. Όταν ολοκληρωθεί θα μεταφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 3 GW, ενώ θα έχει δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς. Τα 3 GW θα αντικαταστήσουν 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
(Αναδημοσίευση από τον Οικονομικό ταχυδρόμο)