Το «φλερτ» από την Τουρκία για ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα

Τη στιγμή που οι διασυνδέσεις με την Ελλάδα και άλλες χώρες «δίνουν και παίρνουν», η Τουρκία στέλνει το δικό της μήνυμα από την Κωνσταντινούπολη, προτείνοντας ενισχυμένη συνεργασία με την Αθήνα στον τομέα της ενέργειας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε στη διάσκεψη του Ατλαντικού Συμβουλίου για την Καθαρή και Ασφαλή Ενέργεια ότι η χώρα στοχεύει στην ενίσχυση των συνεργασιών με γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τόνισε τη σπουδαιότητα της αναβάθμισης της χωρητικότητας των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με Ελλάδα και Βουλγαρία. Για την Τουρκία είναι κομβικής σημασίας άλλωστε η εξαγωγή περισσότερων ενεργειακών πόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Θα ήθελα να πω ότι εμείς, ως Τουρκία, είμαστε και θα είμαστε παρόντες σε ό,τι επενδύσεις πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού αυτής της περιοχής όσο και στη διαφοροποίηση του φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η τουρκική πλευρά θέλει να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την επιδίωξή της να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης, στέλνοντας ανοιχτά το δικό της «στίγμα» για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με γειτονικές χώρες αλλά και για ενίσχυση των επενδύσεων στις ήδη υπάρχουσες.

«Ένα από τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούμε την επόμενη περίοδο και όπου θα έχουμε πολλούς τομείς συνεργασίας είναι η υποδομή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι επενδύσεις που θα κάνουμε σε αυτά τα θέματα. Θα το ανακοινώσουμε στην κοινή γνώμη με περισσότερες λεπτομέρειες στο πρόγραμμα Στρατηγικής Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Τουρκίας, το οποίο σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι, με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 600 MW. Το project όμως φαίνεται να έχει «παγώσει» με την Ελλάδα να πατάει «γκάζι» στις διασυνδέσεις με Κύπρο, Αίγυπτο και Γερμανία, γύρω από τις οποίες έχουμε τελευταία σημαντικές εξελίξεις για την προώθησή τους. 

Σημειώνεται ότι στο ίδιο συμβούλιο που εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός το έντονο ενδιαφέρον του για το ενισχυμένο «άνοιγμα» της ενεργειακής συνεργασίας με την Ελλάδα, συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας. Ο τελευταίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες όταν συναντήθηκε με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης με σκοπό την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα της Κωνσταντινούπουλης, υποστήριξε και την κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

«Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρισμού στην περιοχή αποτελούν υπενθύμιση ότι η ενεργειακή μετάβαση θα απαιτήσει περισσότερη συνεργασία μεταξύ των ενεργειακών αγορών. Η πρωτοβουλία Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, είναι ακριβώς το είδος της συνεργασίας που απαιτείται για να βελτιστοποιηθεί η κατανομή της προσφοράς και της ζήτησης στην περιοχή, με τις διασυνδέσεις να αποτελούν το θεμέλιο της συνεργασίας αυτής», είπε χαρακτηριστικά.

D