Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Greenpeace Greece και του IEECP στην Κόρινθο

30 11 2024 | 06:57

Με μεγάλο ενδιαφέρον και με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και αρκετών πολιτών διεξήχθη την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου η ημερίδα που διοργάνωσε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP) με τίτλο “Οι επιπτώσεις της επέκτασης ορυκτού αερίου στην Κόρινθο σε περιβάλλον, υγεία και οικονομία υπό το πλαίσιο της κλιματικής κρίσης”, στην αίθουσα “Γιάννης Λαρσινός” του Επιμελητηρίου Κορινθίας.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των ενεργειακών κοινοτήτων ως βιώσιμων λύσεων για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών σε ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση. Οι παρουσιάσεις των εμπειρογνωμόνων έτυχαν μεγάλης εκτίμησης, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την επιθυμία τους για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά και με την επέκταση του ορυκτού αερίου αλλά και με τις εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις που υπάρχουν.

Παρά τη χαμηλή διείσδυση του ορυκτού αερίου για θέρμανση στην Κόρινθο, η συζήτηση αποκάλυψε ότι αρκετοί κάτοικοι είναι καλά ενημερωμένοι για εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης, όπως οι αντλίες θερμότητας. Ωστόσο, πολλοί παρευρισκόμενοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η απόφαση για την επέκταση του δικτύου ορυκτού αερίου φαίνεται να έχει ληφθεί χωρίς επαρκή τοπική διαβούλευση, με αποφάσεις που επιβλήθηκαν από ανώτερες αρχές.

Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές προς τους ιθύνοντες – χρειάζονται άμεσα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης για να μειωθεί διαρθρωτικά η ενεργειακή φτώχεια, με τη συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών.” – Evelina Manou/Greenpeace Greece

Ο Νίκος Σταυρέλης, Δήμαρχος Δήμου Κορινθίων, στον χαιρετισμό του, δήλωσε: “Έχουμε δύο αντικρουόμενες πολιτικές, δεν θέλουμε ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο και αέριο, από την άλλη δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Να δούμε τι θέλουμε σε αυτή τη χώρα. Αφού το αέριο θα απαγορευθεί το 2030, τότε γιατι η ΕΕ μου έδωσε 840.000 ευρω για να βάλω φυσικό αέριο σε 20 σχολεία;”

Ο Παναγιώτης Λουζιώτης, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κορίνθου, στον χαιρετισμό του, δήλωσε: “Πολλά πράγματα σχεδιάζονται για εμάς, χωρίς εμάς, και στο τέλος εμείς έχουμε να πληρώσουμε και την “ταμπακιέρα”. Είμαστε μια χώρα που έχουμε πληθώρα τουλάχιστον σε δύο πράγματα, ήλιο και αέρα. Έχουμε κάνει βήματα για να δούμε πώς θα καταφέρουμε να γίνουμε πραγματικά ωφέλιμοι στις επιχειρήσεις μας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη.”

Ο Βλάσης Οικονόμου, συντονιστής στην ημερίδα και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενεργειακής & Κλιματικής Πολιτικής (IEECP), δήλωσε: “Είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια και ουσιαστική και ακριβής πληροφόρηση όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ενεργειακό μέλλον της κάθε περιοχής. Η αύξηση του κόστους του ορυκτού αέριου και του πετρελαίου από το 2027 θα επιδεινώσει την κατάσταση των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αν δεν ληφθούν μέτρα εγκαίρως. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές προς τους ιθύνοντες – χρειάζονται άμεσα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης για να μειωθεί διαρθρωτικά η ενεργειακή φτώχεια, με τη συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών.”

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, ομιλητής στην ημερίδα και υπεύθυνος στρατηγικής της Greenpeace International, δήλωσε: “Η εποχή του αερίου σε ΕΕ και Ελλάδα έχει τελειώσει οριστικά, όπως δείχνει ακόμα και το ανεπαρκές σε φιλοδοξία υπό έγκριση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σε μία περίοδο που το κόστος διαβίωσης μαστίζει την κοινωνία και το αέριο ωθεί τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εργάζεται πυρετωδώς για το οριστικό τέλος του αερίου στην Ελλάδα και να επενδύει σε ΑΠΕ, αντλίες θερμότητας και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, που εγγυώνται ενεργειακή ασφάλεια, νέες θέσεις εργασίας και χαμηλά ενεργειακά κόστη.”

ε