WWF: Ο απολογισμός της αντιπυρικής είναι πάλι ίδιος
Η λήξη της αντιπυρικής περιόδου τοποθετείται επίσημα στις 31 Οκτωβρίου, τα τελευταία χρόνια όμως βλέπουμε μια παράταση αυτής, κάτι που από μόνο του λέει πολλά.
Φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, έως και τις 31 Οκτωβρίου στη χώρα μας καταγράφηκαν συνολικά περίπου 500.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων. Μια εικόνα όχι πολύ διαφορετική από αυτή των τελευταίων χρόνων. Και μπορεί η καταμέτρηση των καμένων εκτάσεων μόνο υψηλών δασών, να δημιουργεί ένα καλό επικοινωνιακό αφήγημα, κάνοντας τον συνολικό αριθμό να φαίνεται μικρότερος, η εικόνα αυτή όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα
Η πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική έπληξε 109.710 στρέμματα, εκ των οποίων το 82,4% ήταν δασική έκταση , κάτι που απέχει κατά πολύ από τα 10.000 στρέμματα που επαναλαμβάνει διαρκώς η κυβέρνηση. Από τα μεγαλύτερα πλήγματα φέτος στην Αττική, είναι ότι κάηκαν ξανά περιοχές με χαμηλή φυσική αναγέννηση, καθώς και άλλες που είχαν αναδασωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Όταν αυτές οι περιοχές πλήττονται από αλλεπάλληλες πυρκαγιές, χάνουν σταδιακά τη δυνατότητα τους να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε δασική βλάστηση και καταλήγουν πετρότοποι, όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας.
Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πορεία της φετινής πυρκαγιάς στην Βορειοανατολική Αττική ήταν παρόμοια με αυτή του 2009. Και τι μας λέει αυτο; Οτι αν είχαμε μελετήσει λεπτομερώς και με επιστημονικό τρόπο τη συμπεριφορά της, και με αυτή τη βάση είχαν εκπαιδευτεί όσοι εμπλέκονται στην πυρόσβεση και τη βελτίωση των στρατηγικών κατάσβεσης, πολύ πιθανό η φετινή καταστροφή να είχε αποφευχθεί. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί επιστημονικά εδώ και πολλά χρόνια, ότι παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν την ένταση των δασικών πυρκαγιών, ωστόσο επιμένουμε να μην τους λαμβάνουμε υπόψη μας όπως θα έπρεπε.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, χάρη και στη δική μας δουλειά και στη δική σου υποστήριξη, έχουν γίνει βήματα που λειτουργούν ενισχυτικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Τα προβλήματα στρατηγικής και συνολικού σχεδιασμού όμως παραμένουν ίδια, για αυτό και κάθε χρόνο η λήξη της αντιπυρικής μας βρίσκει στο ίδιο σημείο. Η συνεχής απουσία αυτοκριτικής οδηγεί στο εύκολο αφήγημα, ότι έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει, και κατ’ επέκταση σε ένα κακό μοτίβο που συνεχώς επαναλαμβάνεται. Το κράτος φαίνεται πως αδυνατεί να θέσει ουσιαστικούς εθνικούς στόχους για τη μείωση των πυρκαγιών, καθώς ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις των διοικούντων αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Όμως, ο ενιαίος, σωστός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δασοπυροπροστασίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, είναι αυτή την στιγμή το βασικό μας έλλειμμα και ταυτόχρονα, η βασική λύση στο πρόβλημά μας.
Διάβασε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λήξη της αντιπυρικής, και τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για να σταματήσουμε να βιώνουμε καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας.