Διαμορφώνουμε μια ανθεκτική, βιώσιμη Ελλάδα, που θα ηγείται πνευματικά το 2050
«Διαμορφώνουμε μια ανθεκτική, βιώσιμη Ελλάδα, που θα ηγείται πνευματικά το 2050»
-Ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Αυγερινοπούλου, στην εκδήλωση του The Club of Rome
Για την Ελλάδα το 2050, ως μια χώρα με υψηλή τεχνολογία, πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, θεματοφύλακα του πολιτισμού και αξιών για τις μέλλουσες γενεές, μίλησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνικό τμήμα του The Club of Rome, το ξενοδοχείο Divani Caravel.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου, που άνοιξε με την ομιλία της τον κύκλο συζήτησης με θέμα «Οδεύοντας προς το 2050. Η Ελλάδα σήμερα», συνεχάρη τους διοργανωτές για την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής με τίτλο «Ελληνισμός – Όραμα 2050», η οποία πραγματεύεται μια νέα προοπτική την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ότι το όραμα για την Ελλάδα το 2050 επικεντρώνεται σε μια βιώσιμη, καινοτόμο και ανθρωποκεντρική χώρα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και θα είναι ανθεκτική στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει για πρώτη φορά την Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού υπό τον Πρωθυπουργό, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στους τομείς που πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις τρέχουσες εξελίξεις και να κατέχει ηγετική θέση στα επόμενα χρόνια, αλλά και να δημιουργήσει εκείνες τις απαραίτητες δομές που θα την θωρακίσουν έναντι των κινδύνων και των πιέσεων που δημιουργούνται από τους παρόντες και τους αναδυόμενους τομείς».
Η Δρ. Αυγερινοπούλου τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία, με ιδιαίτερη έμφαση πλέον στην γαλάζια ανάπτυξη, η τεχνολογική καινοτομία, η ρομποτική και η τεχνολογική νοημοσύνη μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις τεχνολογίες διαστήματος, μια ανθεκτική και συνεκτική οικονομία σε συνδυασμό με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αγροτική παραγωγή για την χώρα μας, και η βελτίωση στους τομείς της υγείας, της εργασίας και της εκπαίδευσης, είναι ουσιώδεις συστάδες πολιτικής που θα πρέπει να εξετάσουμε ενεργά την πορεία τους και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να τις οδηγήσουμε και να της αναπτύξουμε τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενη στον στόχο της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, μίλησε για τις πράσινες πολιτικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και την μετατροπή του βιοτεχνικού, βιοτεχνικού και αγροτικού τους τομέα σε ακριβείας και έξυπνους ενεργειακά τομείς, υπογραμμίζοντας ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, το οποίο πρόσφατα αναθεωρήθηκε, δίνει τον βηματισμό αυτό. Επιπρόσθετα όπως είπε, οι πόλεις μας πρέπει να καταστούν πιο βιώσιμες, με αστικά κέντρα και χωριά που θα λειτουργούν με επαρκείς χώρους πρασίνου και συστήματα ακριβείας για την χρήση του νερού, νέα δομικά υλικά, συστήματα ανακύκλωσης και βελτιωμένες υποδομές για ενεργειακή απόδοση.
Μιλώντας για την προστασία της βιοποικιλότητας, επεσήμανε ότι τίθεται από τις διεθνείς συμβάσεις ένας νέος στόχος για την αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας ως το 2050, με ενδιάμεσο στόχο την προστασία του 30% των εδαφών και θαλάσσιων περιοχών του πλανήτη έως το 2030. «Η Ελλάδα ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου βρίσκεται ήδη μπροστά. Σήμερα, το δίκτυο Natura 2000 περιλαμβάνει ήδη 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας έκτασης της χώρας, ενώ ήδη με την ανακοίνωση των δύο θαλασσίων πάρκων, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο κατά τη παγκόσμια διάσκεψη Our Ocean Conference 9 που φιλοξένησε η χώρα μας τον Απρίλιο 2024, θέτουμε πλέον υπό αυξημένη προστασία άνω του 31% των θαλασσών της».
Ξεχωριστή ήταν η αναφορά που έκανε στην 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς σε σχέση με την ανάδειξη των δυνατοτήτων που έχει η γαλάζια οικονομία για την χώρα μας, μια χώρα η οποία έχει στηρίξει την ανάπτυξή της, ανά τους αιώνες, στην ναυτιλία, την αλιεία και την τουριστική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και των νησιών της. «Το 2050 η γαλάζια οικονομία, που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θάλασσα, θα αποτελέσει κρίσιμο πυλώνα της οικονομίας της χώρας» είπε.
Τέλος, η Δρ. Αυγερινοπούλου μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των διαδικασιών σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η βιομηχανία και οι εξαγωγές, στην προσέλκυση περισσότερων καινοτόμων επιχειρήσεων και την ενίσχυση του ψηφιακού της τομέα αλλά και την ανάπτυξη και εφαρμογή των επιστημών και τεχνολογιών διαστήματος, τομείς στους οποίους οι Έλληνες επιστήμονες και τα εθνικά μας προγράμματα ήδη διακρίνονται. «Χωρίς ποτέ όμως να ξεχνούμε τα θεμέλια της ελληνικής εκπαίδευσης και τους πολιτισμού μας που είναι η ανθρωποκεντρική, κλασική μας παιδεία, η μόνη που μπορεί, με τις αξίες του Ελληνισμού, να διαμορφώσει τον πολίτη του μέλλοντος και μια ανθεκτική, βιώσιμη Ελλάδα, μια Ελλάδα που θα ηγείται πνευματικά το 2050. Με σχέδιο, όλοι μαζί ας εργαστούμε για την χώρα μας στα χρόνια που έρχονται, ώστε να πάμε την Ελλάδα μπροστά!», κατέληξε, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Το όραμα του The Club of Rome είναι ένας διασυνδεδεμένος κόσμος για την προαγωγή της ευημερίας για όλους σε ένα πιο υγιές οικοσύστημα. Στόχο του αποτελεί να θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμες συστημικές αλλαγές στα παγκόσμια κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά συστήματα, η εφαρμογή ολιστικής, διεπιστημονικής και μακροπρόθεσμης σκέψης για να εξασφαλίσει ευρύτερη κοινωνική και πλανητική ευημερία, πιο δίκαια οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και κοινωνικοπολιτικά μοντέλα και ένα καλύτερο μέλλον για όλους, μέσα από την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών, όπως η κλιματική κρίση. Υποστηρίζει την ενίσχυση ενός ζωντανού διαλόγου μεταξύ των γενεών και την από κοινού αναζήτηση λύσεων που να εξασφαλίζουν μια ευρύτερη κοινωνική και πλανητική ισορροπία, για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη.