Αλίεφ: Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι "δώρα Θεού"

17 11 2024 | 11:41

Ο Ιλχάμ Αλίεφ πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο φιλοξενεί φέτος τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, επανέλαβε σήμερα την έκφραση "δώρο Θεού" που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν για να χαρακτηρίσει τους υδρογονάθρακες, πηγή μεγάλων εσόδων για τη χώρα του.

"Να με επικαλείστε όταν λέω ότι είναι ένα δώρο Θεού. Θέλω να το επαναλάβω εδώ σήμερα, ενώπιον αυτού του κοινού", είπε ο Αλίεφ κατά την έναρξη της συνόδου των παγκόσμιων ηγετών στην COP29.

"Κάθε φυσικός πόρος – το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο αέρας, ο ήλιος ή το ασήμι, ο χαλκός- είναι φυσικοί πόροι και δεν πρέπει να κατηγορούμε τις χώρες που τους διαθέτουν και τους προσφέρουν στις αγορές διότι οι αγορές τους έχουν ανάγκη", εξήγησε ο Αζέρος πρόεδρος.

Ως η χώρα που φιλοξενεί την COP29 "θα είμαστε επίσης ένθερμοι υποστηρικτές της πράσινης μετάβασης (…) Αλλά παράλληλα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές", εκτίμησε.

Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις ΗΠΑ ο Αλίεφ εξεμάνη κατά "των ‘μέσων μαζικής ενημέρωσης των fake news’ της χώρας που είναι η πρώτη παγκόσμια παραγωγός αερίου και πετρελαίου και η οποία παράγει 30 φορές περισσότερο πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν" και "μας χαρακτηρίζει πετρελαιοπαραγωγό κράτος. Θα ήταν καλύτερο να κοιταχτεί στον καθρέφτη".

Αυτός ο χαρακτηρισμός "δεν είναι δίκαιος και καταδεικνύει την έλλειψη πολιτισμού και πολιτικών γνώσεων", πρόσθεσε ο Αλίεφ, υπογραμμίζοντας ότι στο Αζερμπαϊτζάν αναλογεί το 0,7% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και το 0,9% της παραγωγής φυσικού αερίου.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα φιλοξενήσει την COP29, "γίναμε στόχος μιας συντονισμένης και καλά σχεδιασμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης και εκβιασμού από μεριάς των δυτικών μέσων ενημέρωσης, από τις λεγόμενες ανεξάρτητες μη κυβερνητικές οργανώσεις και από κάποιους πολιτικούς", κατήγγειλε.

Ο Αλίεφ είχε χαρακτηρίσει για πρώτη φορά τα αποθέματα αερίου της χώρας του "δώρο Θεού" τον Απρίλιο. Λίγους μήνες αργότερα ο Μουχτάρ Μπαμπάγεφ, πρόεδρος της COP29 και υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Αζερμπαϊτζάν, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου, "μια μεταβατική ενέργεια" για να αντεπεξέλθει στη διεθνή ζήτηση "παράλληλα" με τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εξάλλου ο Μπαμπάγεφ δέχθηκε έντονες επικρίσεις καθώς στο παρελθόν ήταν στέλεχος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν Socar.

δ