Σύντομα η ανοικτή πρόσκληση για μπαταρίες standalone 1-1,5 GW - Κριτήρια επιλογής η ηλέκτριση των έργων σε 11-18 μήνες - Πώς φτάνουμε σε δυναμικό αποθήκευσης 2,4 - 3 GW

Το δρόμο για ένα μπαράζ επενδύσεων στην αποθήκευση, με στόχο να συγκρατήσει τις περικοπές ΑΠΕ και τις μηδενικές ή αρνητικές τιμές, στρώνει η «ανοικτή» πρόσκληση που πρόκειται να απευθύνει σύντομα το ΥΠΕΝ για μπαταρίες standalone χωρίς λειτουργική ενίσχυση.

Το στίγμα έδωσε χθες ο ΓΓ Ενέργειας Αριστοτέλης Αιβαλιώτης, που μιλώντας στο 6ο Renewable & Storage Forum, αναφέρθηκε στην επικείμενη υπουργική απόφαση, είπε ότι οι αυτόνομες μπαταρίες θα αφορούν ισχύ 1 με 1,5 GW, και ακριβώς για να ευνοηθούν τα ώριμα έργα, θα έχει ως προυπόθεση την ηλέκτρισή τους σε ένα στενό χρονικό ορίζοντα, διάρκειας 11 με 18 μήνες.

 

Κοινός παρονομαστής για τις μονάδες αποθήκευσης όσων δώσουν το «παρών» στην πρόκληση θα είναι πως θα αποκομίζουν έσοδα αποκλειστικά μέσω της συμμετοχής στην αγορά. Κατέστησε σαφές ότι το υπουργείο θα κινηθεί «επιθετικά» στην αποθήκευση, καθώς υπάρχει θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον, διευκρινίζοντας πάντως ότι υπάρχουν όρια στην αποθήκευση, καθώς ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» παραμένει η μεγάλη ζήτηση στις ΑΠΕ.

Εχει τη σημασία του ότι τα παραπάνω έρχονται σε μια συγκυρία όπου σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για εγκατάσταση μπαταριών σε φωτοβολταϊκά, χωρίς κανενός είδους επιδότηση, παρά με βασικό κίνητρο για τους επενδυτές, τις fast track αδειοδοτικές διαδικασίες για τα πάρκα τους, και βασικό στόχο μαζικές επενδύσεις.

Ο «οδικός χάρτης» και το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις

Στην πράξη ο ΓΓ Ενέργειας περιέγραψε έναν «οδικό χάρτη» για την αποθήκευση, θυμίζοντας ότι εκτός από τους τρεις διαγωνισμούς για έργα 900 MW μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, μένει να φανεί και η υποδοχή που θα έχει το προγραμμα των μπαταριών σε επιχειρήσεις που επίσης επιδοτείται απο το RRF.

Είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», έχει προϋπολογισμό περί τα 160 εκατ. ευρώ και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κ. Αιβαλιώτης εκτίμησε ότι η ανταπόκριση μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, που να αντιστοιχούν σε 350 - 400 MW, ενδεχομένως και ακόμη ψηλότερα, ανάλογα με το είδος των επιχειρήσεων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι μέσω της δράσης, ανάλογα με την έκταση της ανταπόκρισης, οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν δυνατότητα να προσθέσουν μπαταρίες συνολικής ισχύος 500-600 μεγαβάτ. 

Το προσχέδιο του οδηγού προβλέπει ότι το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας (με την εξαίρεση ορισμένων μη επιλέξιμων κλάδων και δραστηριοτήτων που αναφέρονται ρητά στον οδηγό, όπως π.χ. αυτές που αφορούν ορυκτά καύσιμα), είτε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού με μπαταρία, είτε για την προσθήκη μπαταρίας σε ήδη υφιστάμενο φωτοβολταϊκό.

 

Κίνητρο για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα αποτελέσει η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ώρες που οι τιμές χονδρικής διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος. Έτσι, αποθηκεύοντας ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο στην μπαταρία κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν η DAM καταγράφει μεγάλη «βουτιά», οι εταιρείες θα μπορούν να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα με φθηνές κιλοβατώρες από τη μονάδα, τις ώρες όπου η αγορά είναι ακριβότερη, δηλαδή μετά τη δύση του ήλιου. 

Το άθροισμα

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη υπουργική απόφαση για μπαταρίες 1-1,5 GW χωρίς λειτουργική ενίσχυση, αυτή όπως είπε ο ΓΓ Ενέργειας θα βγει σύντομα, και εκτός από το κριτήριο της ηλέκτρισης, θα προβλέπει και με ποιο τρόπο θα γίνεται η σταχυολόγηση, δηλαδή κατα πόσο θα είναι με τη σειρά προτεραιότητας ή με τεχνικά χαρακτηριστικά, κάτι που θα αποφασιστεί σε συννενόηση με τους φορείς της αγοράς.

Αθροίζοντας τα 900 MW των τριών διαγωνισμών, τα 500 - 600 MW του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις» και το 1-1,5 GW των standalone χωρις λειτουργικη ενίσχυση, φτάνουμε σε ένα σωρευτικό δυναμικό αποθήκευσης 2,4 - 3 GW, με τα υπόλοιπα (μέχρι τα 4,3 GW του στόχου του ΕΣΕΚ για το 2030) να αφορούν διάφορα υβριδικά συστήματα, όπως είπε ο Γενικός.

Στο θέμα των μπαταριών αναφέρθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ.Σκυλακάκης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Αν έχεις υπερβολικές επενδύσεις ΑΠΕ ή βραδύτερη ζήτηση, τότε χρειάζεσαι μπαταρίες για να μην έχεις περικοπές. Κάναμε την απελευθέρωση μόλις υπήρξε η μεγάλη πτώση τιμών στην αποθήκευση. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και η αγορά θα εκφραστεί από μόνη της. Αν δεν ανταποκριθεί, τότε κάτι θα μας πει αυτό», είπε ο υπουργός.

Δ