Κάπρος: Ανανεώσιμο pool παράλληλα με το χρηματιστήριο ενέργειας η λύση για το υψηλό κόστος ηλεκτρισμού
Η αξιοποίηση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για την αγορά ηλεκτρισμού δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στην Ελλάδα και υπόσχεται μειωμένο ενεργειακό κόστος, δήλωσε σήμερα στο Renewable & Storage Forum ο καθηγητής ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος.
Όπως τόνισε, η οδηγία έχει εξαιρετικά εργαλεία που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με μεταρρυθμίσεις στην εγχώρια αγορά.
Ο κ. Κάπρος εντόπισε εν γένει τρία βασικά προβλήματα στη χώρα μας που μπορούν να υπονομεύσουν την πορεία του ΕΣΕΚ και τις επενδύσεις:
1. Το φθηνό κόστος ΑΠΕ δεν φτάνει στον καταναλωτή.
Δυστυχώς υπάρχει στην Ελλάδα μια αυτόματη μετακύλιση των τιμών χονδρικής στη λιανική, κάτι που είναι πρωτοφανές στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι υπήρχαν και πάλι ουρανοκατέβατα κέρδη, αφού τιμολογείται η ενέργεια στο οριακό κόστος. Όταν η χονδρική τιμή είναι συστηματικά υψηλότερη του μέσου κόστους, τότε δεν λειτουργεί σωστά η αγορά και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Το μέσο κόστος ήταν το φετινό Ιούλιο και Αύγουστο μικρότερο κατά 40 ευρώ από τη χονδρική τιμή, ανέφερε σχετικά ο καθηγητής.
Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή οδηγία να οργανωθεί ένα σύστημα με PPA, CFD και πολλά υποχρεωτικά στοιχεία για να δημιουργηθεί ένα ανανεώσιμο pool εκτός του χρηματιστηρίου ενέργειας. Αυτό είναι νομικά εφικτό και πρακτικά στη λιανική ο προμηθευτής θα αγοράζει από δύο αγορές.
2. Οι περικοπές ΑΠΕ θα αυξάνονται και είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Οι περικοπές είναι οικονομικό πρόβλημα, όχι τεχνικό, υπογράμμισε ο κ. Κάπρος. Οι διαφορικές ενισχύσεις, ταρίφες κτλ βασίζονται στην έγχυση. Όμως, σήμερα ο ENTSOE και ειδικοί του χώρου προτείνουν να σταματήσει αυτό το μοντέλο. Θεωρούν ορθότερο να γίνεται προϋπολογισμός της μελλοντικής δυνατότητας παραγωγής της μονάδας ΑΠΕ, να αμείβεται με βάση το κόστος κεφαλαίου και μετά η μονάδα εντάσσεται στο σύστημα.
3. Οι επενδύσεις αποθήκευσης έχουν προβλήματα.
Στην περίπτωση της αποθήκευσης, ο κ. Κάπρος τόνισε πως οι προσομειώσεις δείχνουν ότι κάθε νέα αποθήκευση κανιβαλίζει την αγορά διότι κερδίζει από τη διαφορά τιμών μεταξύ χαμηλής και υψηλής ζήτησης μέσα στην ημέρα. Όσο μπαίνει η αποθήκευση, η διαφορά αυτή εξομαλύνεται και το 2040 θα γίνει μια ευθεία. "Κάθε ορθολογικός επενδυτής μπορεί να το προεξοφλήσει και μέσω του ΕΣΕΚ και δεν θα επενδύσει. Χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε μηχανισμό αμοιβής διαθεσιμότητας ευελιξίας. Αυτό αφορά το demand response, την αποθήκευση, τις μονάδες αερίου, τα υδροηλεκτρικά και θα έχει ακόμα και ρήτρα ασφαλείας", ανέφερε.