G. Dickson (WindEurope): Η εφοδιαστική αλυσίδα των αιολικών στην Ευρώπη ανακάμπτει - Σπουδαία τα βήματα της Ελλάδας στην ανάπτυξη του κλάδου

Αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη του κλάδου αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και τη χώρα μας, έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, με την παρουσία του στο 6o Renewable & Storage Forum.

“Ο άνεμος αποτελεί το 20%της ενέργειας που καταναλώνουμε στην Ευρώπη και ίσως λίγο περισσότερο στην Ελλάδα. Το 2030 θέλουμε να φτάσουμε το 35%, άρα να κατασκευάσουμε το διπλάσιο αριθμό ανεμογεννητριών”, ανέφερε ο κ Dickson, σημειώνοντας ότι θα αυξήσουμε τον αριθμό, αλλά δε θα καταφέρουμε να πετύχουμε ακριβώς το στόχο της ΕΕ.

 

“Στην εφοδιαστική αλυσίδα τα πράγματα αλλάζουν. Πέρασε μεγάλη δοκιμασία με αυξημένα κόστη και μείωση εσόδων για τους κατασκευαστές, αλλά τώρα βλέπουμε ότι ανακάμπτουν”, τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι η ΕΕ βοήθησε σε αυτό με το πακέτο για την αιολική ενέργεια, με μέτρα, με εγγυήσεις από την ΕΚΤ. “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 διαφορετικές επενδύσεις σε εργοστάσια στην Ευρώπη κατασκευής ανεμογεννητριών, καλωδίων και άλλου εξοπλισμού”.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της WindEurope, το κεντρικό μήνυμα είναι πως, αναπτύσσουμε το αιολικό δυναμικό και θα παράγουμε 22 γιγαβάτ χερσαίων και 20 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών κάθε χρόνο.

Σε ότι αφορά την αδειοδότηση, επεσήμανε ότι με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ, από 1η Ιουλίου του 2025 σε κάθε κράτος μέλος, οι επενδύσεις σε αιολικά θα πρέπει να θεωρούνται επενδύσεις δημοσίου συμφέροντος, κάτι που, όπως τόνισε ο ίδιος, έχει ήδη συμπεριληφθεί στο ΕΣΕΚ της Ελλάδας.

Αναφορικά με με το ζήτημα των όρων σύνδεσης, εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά καιροσκοπικά έργα και γι’ αυτό η ΕΕ αποφάσισε να φρενάρει αυτή την κατάσταση, θέτοντας κριτήρια για προτεραιοποίηση έργων. “Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που το εφάρμοσε αυτό”, σχολίασε και υπογράμμισε ότι πρέπει αυτά τα κριτήρια να είναι σωστά, με το κυριότερο να ιεραρχούνται τα στρατηγικά έργα, ενώ επίσης είναι κρίσιμο να αναπτύσσονται ισόρροπα, αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Ο κ. Dickson έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη να μεγιστοποιηθούν τα που προσφέρουν σταθερά έσοδα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Επιπλέον, τόνισε ότι οι κατευθύνσεις και κανονισμοί της ΕΕ θα πρέπει να αναπτύσσονται ομοιόμοφα σε όλα τα κράτη μέλη.

Τέλος, μιλώντας τα υπεράκτια αιολικά, σημείωσε ότι, η ΕΕ επιδιώκει να στηρίξει την ανάπτυξη τους στη χώρα μας. “Η Ελλάδα έχει φιλόδοξα σχέδια εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει ένα εξαιρετικό αιολικό δυναμικό”.

f