ΕΕ: διπλωματική έμφαση στην αύξηση των προσπαθειών για την κλιματική αλλαγή
Η ειδική σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα αποτελέσει «μια ουσιαστική ευκαιρία κινητοποίησης της πολιτικής βούλησης για την άνοδο των παγκόσμιων φιλοδοξιών» σχετικά με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο δήλωσης της ΕΕ που πρόκειται να εγκριθεί σήμερα, Δευτέρα (18 Φεβρουαρίου).
Οι υπουργοί Εξωτερικών από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, συναντιόνται σήμερα στις Βρυξέλλες, με πρώτο θέμα στην ατζέντα την κλιματική διπλωματία.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε στις 23 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη, μια παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για το κλίμα και η Ευρώπη θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία προκειμένου να ενθαρρύνει τα τις χώρες του κόσμου να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή.
«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί άμεση και υπαρξιακή απειλή, η οποία θα κοστίσει σε κάθε χώρα», προειδοποιεί το σχέδιο της ΕΕ και αναφέρει πως οι επιπτώσεις της γίνονται αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Ωστόσο», σημειώνεται, «η δράση για την εξάλειψή της παραμένει ανεπαρκής», ενώ προτρέπει όλες τις χώρες να «συμμετέχουν σε αυτήν την αναγκαία αύξηση των φιλοδοξιών».
Ο Γκουτέρες έχει ήδη προσεγγίσει κάποιους ηγέτες της G20 (Ομάδα των Είκοσι πιο Ανεπτυγμένων Χωρών), προκειμένου να τους ενθαρρύνει να επιταχύνουν τους στοχους τους. Χώρες όπως η Κίνα και ο Καναδάς αναμένεται να ακολουθήσουν την έκκληση αυτή, αυξάνοντας την πίεση στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν αποφασίσει το 2015 να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Το σχέδιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έχει επανειλημμένες αναφορές στην τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία για πρώτη φορά κατέγραψε δρόμους για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 ° C, ευθυγραμιζόμενη με τη Συμφωνία των Παρισίων .
«Δεν κινούμαστε αρκετά γρήγορα για να αποτρέψουμε τη μη αναστρέψιμη και καταστροφική κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, είναι εξαιρετικά επείγον να ενισχυθεί η παγκόσμια αντίδραση στην απειλή της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει στη δήλωση, λέγοντας παράλληλα ότι η ΕΕ θεωρεί την επικείμενη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή στη Νέα Υόρκη «ως μια ουσιαστική ευκαιρία κινητοποίησης της πολιτικής βούλησης να αυξηθούν παγκόσμια οι φιλοδοξίες για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων «.
Στόχος οι μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050
Πράσινοι ακτιβιστές χαιρέτισαν το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον Σεπτέμβριο θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των ηγετών του κόσμου για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Το μεγάλο ερώτημα για τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ είναι εάν οι κυβερνήσεις θα επιταχύνουν την κλιματική δράση ή θα συνεχίσουν να αγνοούν τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας», δήλωσε ο Γούεντελ Τρίο διευθυντής του Δικτύου για την Κλιματική Δράση (CAN) της Ευρώπης.
«Ο χρόνος για την αποφυγή των κλιματικών συνέπειων εξαντλείται και οι πολίτες απαιτούν τώρα ουσιαστική δράση», πρόσθεσε αναφερόμενος στις πορείες που γίνονται για το κλίμα και οι οποίες έλαβαν χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες.
Για την Ευρώπη, η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα θα παράσχει επίσης μια ευκαιρία για την υλοποίηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της για το κλίμα για το 2050.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το σχέδιο στρατηγικής της ΕΕ το Νοέμβριο, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη να σχολιάσουν την κύρια σύστασή της, για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Η στρατηγική συζητείται τώρα στις πρωτεύουσες της ΕΕ, με την τελική απόφαση για τον στόχο της ΕΕ για το 2050 να αναμένεται να ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ τον Οκτώβριο ή ακόμη και τον Μάιο.
Στόχοι για το 2030
Ωστόσο, το 2050 φαίνεται έτη φωτός μακριά για τους περισσότερους πολιτικούς, ενώ παράλληλα άρχισε μια πιο «δύσκολη» συζήτηση σχετικά με το εάν η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τους κλιματικούς της στόχους για το 2030.
Όλοι οι συμβαλλόμενοι της συμφωνίας του Παρισιού ανέλαβαν να αναθεωρήσουν τους στόχους τους σχετικά με το κλίμα από το 2020 μέχρι το 2030, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των 28 κρατών μελών της. Αντίστοιχα, και η τρέχουσα συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με τον στόχο του 2050 αρχίζει να επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Η επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει τον κλιματικό στόχο της για το 2030, προκειμένου να συμβαδίζει με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.
«Οι αριθμοί μας δείχνουν ότι μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν θα πιάσει τους στόχους της για μείωση κατά 40% μέχρι το 2030», δήλωσε η Τζόις Μσούγια επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.
«Ωστόσο, ο στόχος αυτός πρέπει να αναθεωρηθεί στο 55% εάν η ΕΕ επιθυμεί να παραμείνει εντός του στόχου του 1,5 ° C για την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε στην EURACTIV σε πρόσφατη συνέντευξή της.
«Συνεπώς, πρέπει να γίνει δουλειά, υπάρχει δέσμευση για την επίτευξη αυτού του στόχου και συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δούμε πώς μπορούμε να την υποστηρίξουμε», ανέφερε η Μσούγια.
Ο Jean-Pascal van Ypersele, διάσημος Βέλγος επιστήμονας για το κλίμα και πρώην αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ, πιστεύει επίσης ότι οι στόχοι της ΕΕ για το 2030 είναι «ξεπερασμένοι» και είναι ασυμβίβαστοι με τους στόχους του Παρισιού.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμερίζεται την άποψη αυτή. Σχετικό ψήφισμα που πέρασε τον Οκτώβριο, καλεί την ΕΕ να αυξήσει τις δεσμεύσεις για εκπομπές σε 55% έως το 2030.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ – με επικεφαλής τη Γερμανία – είναι απρόθυμα να απομακρυνθούν από τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 40%, μολονότι υπέγραψαν την κοινοτική νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση το περασμένο έτος, το οποίο δεσμεύει την Ευρώπη σε στόχο 45% έως το 2030.
«Για την ΕΕ, η Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αποτελέσει το αποκορύφωμα της συζήτησης για τη νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για το κλίμα», ανέφερε ο Τρίο, καλώντας την ΕΕ «να προωθήσει τη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη αύξησης του κλιματικού στόχου της ΕΕ για το 2030».
18 Φεβρουαρίου 2019