Η περιοχή ΜΕΝΑ (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) πρέπει να επενδύσει 260 δις. δολάρια για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την APICORP.

23 04 2018 | 18:14

Η  Επιχείρηση Επενδύσεων Πετρελαίου Αραβίας (APICORP Arab Petroleum Investments Corporation, εκτιμά ότι ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA) θα απαιτήσει επενδύσεις 260 δισεκατομμυρίων για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Σχεδόν τα 152 δισεκατομμύρια δολάρια αυτής της επένδυσης θα χρειαστούν για την κατασκευή των έργων παραγωγής της πρόσθετης ισχύος, ενώ θα απαιτηθούν 108 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου για έργα μεταφοράς και διανομής (T & D).

Προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, η έκθεση εκτιμά ότι η ισχύς της περιοχής MENA θα πρέπει να αυξάνεται κατά μέσο όρο με 6,4% ετησίως μεταξύ 2018 και 2022 - πράγμα που αντιστοιχεί σε πρόσθετη ισχύ 117 GW.

Η Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί να επενδύσει 21 δισ. Δολάρια για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα της χώρας στα 92 gigawatts (GW) ισχύ έως το 2022, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση.

«Αυτό συνιστά σημαντική μείωση από τις εκτιμήσεις που κάναμε πέρυσι και οφείλεται στις πρόσφατες αυξήσεις στις οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 250 τοις εκατό», αναφέρει η έκθεση. «’Ως αποτέλεσμα, η αύξηση της ζήτησης κατά τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να είναι μόνο στο 1,5-2%.»

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι σήμερα επικεφαλής των επενδύσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Κόλπου τόσο σε συμβατικά καύσιμα όσο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα μελλοντικά έργα της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνουν το εργοστάσιο 2,6 GW στο Shuqaiq και το εργοστάσιο 1,4 GW στο Waad al-Shamal. Πρόσφατα, το Υπουργείο Ενέργειας ανάθεσε επίσης το πρώτο ηλιακό έργο μεγάλης κλίμακας που θα αναπτυχθεί στο Sakaka με ισχύ 300 MW. Εν τω μεταξύ, η εκτιμώμενη ισχύς το 2017 ανήλθε σε περίπου 82GW, από τα οποία Saudi Electricity Co. (SEC) έχει  περίπου τα 60 GW, σύμφωνα με την έκθεση.

APIC
Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) αντιπροσωπεύει το 47%, ή 151 GW, της τρέχουσας παραγωγικής ισχύος της περιοχής MENA.

«Ενώ αυτό είναι σημαντικό, το GCC θα χρειαστεί ακόμα 55 δισεκατομμύρια δολάρια για την προσθήκη 43 GW παραγωγικής ισχύος και άλλα 34 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα μεταφοράς και διανομής (T & D) τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε η έκθεση.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 33 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τις αναμενόμενες επιπρόσθετες απαιτήσεις ισχύος ύψους 16 GW μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η χώρα προσπαθεί έντονα να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές στο μείγμα ενεργειακής ισχύος και το APICORP εκτιμά ότι βρίσκονται ήδη σε κατασκευή σχεδόν 10GW ισχύος, συμπεριλαμβανομένων 5.6GW πυρηνικών», δήλωσε.

Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 25% του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μόλις λειτουργήσουν πλήρως τα ηλιακά έργα της χώρας, ύψους επένδυσης 13,7 δισ. δολ., συνολικής ισχύος 5GW, δήλωσε η APICORP.

 

ΠΗΓΗ:AGRAAM