Εκδήλωση ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην καθαρή ενέργεια
Κοινοτικά κονδύλια της τάξης των 315 δισ. ευρώ αναμένεται να κινηθούν προς την καθαρή ενέργεια, ενώ παράλληλα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Invest EU εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει επενδύσεις περίπου 325 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καθαρή ενέργεια: Ευκαιρία για ανάπτυξη και δουλειές» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών/ΤΚΜ στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, με συντονίστρια την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στις νομοθετικές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επιτευχθούν οι ενεργειακοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030 (αύξηση της παραγώμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο 32% της συνολικής παραγωγής, από 20% σήμερα, καθώς και αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας στο 32,5%). Όπως είπε, θα υπάρξουν δύο ραντεβού το 2023 και το 2027, με στόχο οι παραπάνω στόχοι να αυξηθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, για την περίοδο 2021-2027 προβλέπεται ότι το ποσοστό των κονδυλίων από το ταμείο συνοχής της ΕΕ που αφορούν την κλιματική αλλαγή προτείνεται να αυξηθεί στο 25%, από 20% σήμερα και να ανέλθουν σε 280 δισ. ευρώ (σε σύνολο κεφαλαίων 1,1 τρισ ευρώ). Παράλληλα, στο πρόγραμμα Horizon 2020, το οποίο θα μετονομαστεί σε Horizon Europe, έχει προταθεί να διατεθούν κεφάλαια 35 δισ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας, σε σύνολο πακέτου 100 δισ. ευρώ. Τέλος, στο πακέτο Invest EU, που αποτελεί την εξέλιξη του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», το 40% των δράσεων θα αφορά πράσινη ενέργεια (στόχος είναι να κινητοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις της τάξης των 325 δισ. ευρώ).
Ο ίδιος σημείωσε ότι στο πρόγραμμα Εξοικονομώ έχουν ενταχθεί τα τελευταία 3-4 χρόνια περίπου 60.000 νοικοκυριά, ενώ ο στόχος για το επόμενο διάστημα θα είναι να εντάσσονται περίπου 40.000 κατοικίες ετησίως.
Το ευρωπαϊκό πακέτο πολιτικής για την καθαρή ενέργεια δημιουργεί ευκαιρίες για νέες δουλειές και ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε η κ. Σπυράκη. Όπως είπε, οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της εξοικονόμησης ενέργειας, εντοπίζονται κυρίως στο κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, της πράσινης μετακίνησης, της αύξησης των ΑΠΕ, αλλά και της κυκλικής οικονομίας.
«Είμαστε πιο πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιταγές, πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί και να συγκρατήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στην πατρίδα μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας.
«Στα επόμενα 10 χρόνια θα χρειαστεί να ανακαινιστούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά τουλάχιστον 500.000 κατοικίες. Αυτό προϋποθέτει προσπάθεια και δημιουργεί προοπτικές υπό την προϋπόθεση ότι θα αναπτύξουμε την αναγκαία τεχνογνωσία», ανέφερε ο Άγις Παπαδόπουλος, καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.
16 Φεβρουαρίου 2019