«Κοινές ανησυχίες» στις Βρυξέλλες ανταγωνιστικότητα, δίκτυα και διαχωρισμός αγοράς σε φθηνές και ακριβές τεχνολογίες – Τα δύο «στρατόπεδα» πυρηνικά και ΑΠΕ
Τις βασικές προσεγγίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτύπωσε, μεταξύ άλλων, η προ ημερών συζήτηση του Συμβουλίου Μετατοφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (ITE) σε συνέχεια των συστάσεων της έκθεσης Ντράγκι και με βασικό επίδικο τον αντίκτυπο του ενεργειακού τομέα στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από μια συνολική αξιολόγηση της συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών-μελών, επιβεβαιώθηκε η πλήρης συμφωνία με την έκθεση Ντράγκι ως προς το ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας, καθώς και την ειδική βαρύτητα που έχει η ενέργεια στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, παραμένουν οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών με μια μερίδα να τάσσεται υπέρ των πυρηνικών, φωτογραφίζοντας αυτά ως διέξοδο για φθηνή ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ και μια άλλη να προκρίνει τις ΑΠΕ, καλώντας σε επιτάχυνση της διείσδυσης του στο ενεργειακό μίγμα της ΕΕ.
Από την μία πλευρά τα κράτη μέλη που τάσσονται υπέρ των πυρηνικών επιχειρηματολογούν ώστε οι κανονισμοί περί κρατικών ενισχύσεων να συμπεριλάβουν τα πυρηνικά, ως σημαντική baseload ενέργεια για την μείωση των τιμών.
Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη, λιγότερο εξαρτημένα από την πυρηνική ενέργεια, δίνουν έμφαση στις ΑΠΕ ως μοχλός ανάπτυξης για την ενεργειακή μετάβαση, παραμερίζοντας τον ρόλο των πυρηνικών.
Ένα ακόμη σημείο που ξεχώρισε στη συζήτηση και χαίρει κοινής αποδοχής είναι το ζήτημα των δικτύων και ειδικότερα, η ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις, βελτιστοποίηση με έμφαση στις διασυνοριακές διασυνδέσεις. Επιπρόσθετα, κοινή αντίληψη υπάρχει στο κομμάτι διαχωρισμού της αγοράς ως προς την αποσύνδεση της τιμής των ορυκτών καυσίμων από τις ΑΠΕ/πυρηνικά σε συνδυασμό με μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασης σε CfD και PPA για τον σκοπό αυτό.
Τέλος άλλα ζητήματα που αναφέρθηκαν εκτενώς και τίθενται στην ατζέντα αφορούν την ανάγκη για περισσότερες μονάδες αποθήκευσης και λύσεις ευελιξίας στο σύστημα, επιτάχυνση της αδειοδότησης και μείωση της γραφειοκραίας, καθώς και μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανάπτυξη του υδρογόνου