Rystad Energy: Στα 24 GW οι διασυνδέσεις της Ευρώπης με τη Β. Αφρική έως το 2035 - Μέσα στα πρώτα project το GREGY

09 10 2024 | 09:49

Έως και το 73% της ενέργειας της Ευρώπης θα προέλθει από καθαρές πηγές έως το 2035, με τις εισαγωγές μέσω διασυνδέσεων από τη Βόρεια Αφρική να φτάνουν έως και τα 24 γιγαβάτ, εκτιμάει η Rystad Energy.

Όπως σημειώνεται, η περιοχή αυτή θα παίξει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, καθώς διαθέτει μερικές από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών παγκοσμίως

 

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο project GREGY, για τη διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, που υλοποιεί η ELICA του ομίλου Κοπελούζου. Όπως είναι γνωστό, το έργο έχει ενταχθεί στην τελευταία λίστα έργων PCI/PMI, ενώ το καλώδιο όταν ολοκληρωθεί θα έχει δυναμικότητα 3 γιγαβάτ.

Στα σκαριά βρίσκεται επίσης και το έργο ELMED-TUNITA μεταξύ Τυνησίας και Ιταλίας, το οποίο έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επί του παρόντος, το Μαρόκο αποτελεί τη μοναδική χώρα που είναι συνδεδεμένη με τη γηραιά ήπειρο, μέσω 2 γραμμών στην Ισπανία, δυναμικότητας 700 μεγαβάτ το καθένα, ενώ σχεδιάζεται και ένα τρίτο ίδιας ισχύος.

Με τις 3 αυτές διασυνδέσεις ενεργές, η δυναμικότητα θα φτάσει τα 7,2 γιγαβάτ και 23 γιγαβάτ ισχύος ΑΠΕ θα μπορούν να διατεθούν από την Β. Αφρική στην Ευρώπη.

s