Τζ. Πάιατ: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας

09 10 2024 | 08:27

Σε ημερίδα για την ενέργεια -  REPowerEU Diversification Workshop, παρέστη και μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και έχει την ευκαιρία να συζητήσει την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας με ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του Γραφείου του πρωθυπουργού, του υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ.Σκυλακάκης, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Μίκολα Κόλισνικ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα Ενέργειας της ΕΕ, Μάθιου Μπάλντγουιν και η ceo της ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι.

 

«Υπέροχο να βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Πάντα ευχάριστο να συναντιέμαι με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη. Ενθαρρυντικές ενημερώσεις για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και τις προοπτικές εξαγωγών, την πρόοδο στην περιφερειακή συνδεσιμότητα, τις συζητήσεις Αμερικανών επενδυτών όπου η υποστήριξη του Υπουργείου Ενέργειας μπορεί να βοηθήσει», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε στην Αθήνα και με τον υφυπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Μίκολα Κόλισνικ. «Σημαντικό να πληροφορηθώ για την προετοιμασία του χειμώνα και να επεκτείνουμε την συνεργασία μας με Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας για να υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση ενέργειας της Ουκρανίας» αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Πάιατ.

Ημερίδα για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στην Αθήνα

Οι δυνατότητες περαιτέρω περιορισμού και σταδιακής κατάργησης του ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ συζητήθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσαν την Τρίτη α στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην εκδήλωση μετείχαν περισσότερα από 60 στελέχη υπουργείων και ενεργειακών επιχειρήσεων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Κροατία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων και υπό κατασκευή υποδομών, όπως τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, διασυνδέσεις αγωγών και χώροι αποθήκευσης, ιδίως στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κροατία.

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

s