Η πρώτη μονάδα υδρογόνου στο Αμύνταιο και το γαλλικό fund

Στο Αμύνταιο της Φλώρινας θα λειτουργήσει η πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελλάδα, από την Helleniq Hydrogen, της εταιρείας που ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και αποτελεί μια κοινοπραξία της Motor Oil και της ΔΕΗ. Βασικός σκοπός της Hellenic Hydrogen είναι οι εξαγωγές υδρογόνου σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα ένα σημαντικό hub πράσινου υδρογόνου, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση και τις υπάρχουσες υποδομές.

 

Από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, ο CEO της Hellenic Hydrogen Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, έκανε ειδική μνεία στην πρώτη μονάδα που θα λάβει χώρα στο Αμύνταιο, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στα σχέδια παραγωγής υδρογόνου της εταιρείας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

«Το πρώτο μας έργο θα πραγματοποιηθεί στο Αμύνταιο. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες η συνολική του δυναμικότητα θα ανέλθει στα 200 MW. Στην αρχική του φάση έχουμε υπολογίσει ότι η δυναμικότητά του θα είναι της τάξης των 20 έως 50 MW, όπου ο κύριος πελάτης θα είναι η μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ, η οποία έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου σε ποσοστό 20%. Σκοπεύουμε μέχρι το α' τρίμηνο του 2025 να έχουμε την τελική θετική απόφαση. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε βήματα τεχνικής και αδειοδοτικής ωρίμανσης με απώτερο στόχο να γίνουμε εξαγωγέας υδρογόνου στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Το γαλλικό fund

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν γαλλικό fund εξέφρασε το ενδιαφέρον του για να επενδύσει στο project της Hellenic Hydrogen, η οποία παράλληλα προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια από ευρωπαϊκά grants, εθνικούς πόρους και τραπεζικό δανεισμό, ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτρόλυσης «Νοrth 1» στον πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου.

 

Ο CEO της κοινοπραξίας ανέφερε, ακόμα, ότι όλο τον προηγούμενο χρόνο η εταιρεία δούλεψε πάνω στην ωρίμανση και ανάπτυξη του project, και τώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση του Α’ Σταδίου, μόλις διαμορφωθεί από πλευράς Πολιτείας το θεσμικό πλαίσιο για το πράσινο υδρογόνο και εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα επενδυτικά κεφάλαια, που έχουν υπολογιστεί στα 20 έως και 60 εκατ. ευρώ. 

Σε πρώτη φάση, η Hellenic Hydrogen έχει αποφασίσει να υιοθετήσει μια πιο συντηρητική προσέγγιση, περιορίζοντας τη δυναμικότητα της μονάδας στα 20-50 MW, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, η εταιρεία εκτιμά ότι θα έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου έως τις αρχές του 2025, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο με δύο και μισών ετών. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα, αν και έχει πολύ σημαντικές προοπτικές στην ανάπτυξη της οικονομίας του πράσινου υδρογόνου, ακόμη κάνει τα πρώτα της βήματα και πως το κράτος, που «ζητάει» από τις επιχειρήσεις να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμυρίων για να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος του net zero έως το 2050, θα πρέπει να ενισχύσει την όλη προσπάθεια.

Η έναρξη της κατασκευής της πρώτης μονάδας ηλεκτρόλυσης στην Ελλάδα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη της οικονομίας του πράσινου υδρογόνου στη χώρα. Ωστόσο, η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης και η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών. Ας ελπίσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον του γαλλικού fund να «αποφέρει καρπούς» και να μπει σε τροχιά υλοποίησης η «παρθενική» μονάδα του καυσίμου στη Φλώρινα για τη μετάβαση προς την πλήρη απανθρακοποίηση.

s