Το μεγάλο στοίχημα της Γερμανίας με το υδρογόνο – Σε διαβούλευση το νέο σχέδιο εφεδρικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ξεκίνησε μια περίοδο διαβουλεύσεων έξι εβδομάδων για έναν νέο νόμο για την ασφάλεια των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που στοχεύει να διασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια σε «καιρούς με λίγο άνεμο και ήλιο» — συμπεριλαμβανομένου ενός διαγωνισμού πολλών γιγαβάτ για εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής  υδρογόνου.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Γερμανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 κάλυψαν το ρεκόρ του 58% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια και η κυβέρνηση στοχεύει να ανεβάσει το ποσοστό αυτό στο 80% έως το 2030, προκειμένου να πετύχει την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2045.

Οι διαγωνισμοί

Το πρώτο έγγραφο επικεντρώνεται σε διαγωνισμούς για 5 GW εγκαταστάσεων με αέριο έτοιμου υδρογόνου και 2 GW για μετασκευή παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο για χρήση υδρογόνου, με στόχο τη μετατροπή τους σε λειτουργία υδρογόνου κατά 100%. Προτείνει επίσης διαγωνισμούς για 0,5 GW μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μόνο υδρογόνου και 0,5 GW μακροπρόθεσμων συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η προσπάθεια απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO  , στην τόνωση της οικονομίας του υδρογόνου και στη μετάβαση σε ένα πλήρως απανθρακωμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το δεύτερο έγγραφο αναφέρει λεπτομερώς τις προσφορές για επιπλέον 5 GW χωρητικότητας σταθμού ηλεκτροπαραγωγής για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, δίνοντας έμφαση στην ευέλικτη και σταθερή λειτουργία των σταθμών.

Οι διαγωνισμοί, που θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2024 / αρχές του 2025, θα προσφέρουν επιδοτήσεις που καλύπτουν το κόστος επένδυσης και τη διαφορά στο λειτουργικό κόστος μεταξύ υδρογόνου και φυσικού αερίου για 800 ώρες πλήρους φόρτωσης ετησίως. Τα έργα, τα οποία θα κατασκευαστούν κυρίως στη νότια Γερμανία, αναμένεται να στραφούν σε υδρογόνο εντός 8 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει ήδη εξασφαλίσει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιούνιο του 2024. 

«Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλο για υψηλές αναλογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επίσης προστατεύουμε τους εαυτούς μας για στιγμές που έχει λίγο άνεμο και ήλιο», εξήγησε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το χαμένο στοίχημα

Το 2009, η Γερμανία παρουσίασε τη Διεθνή Πρωτοβουλία για το Κλίμα , με το οποίο καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς η χώρα θα στραφεί εξ ολοκλήρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050. Η λέξη που υιοθετήθηκε για τη μετατροπή αυτή ήταν το «Energiewende», κατά την προσφιλή συνήθεια των Γερμανών να δημιουργούν σύνθετες λέξεις.

Οι στόχοι του Energiewende ήταν φιλόδοξοι, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των εκπομπών κατά 80-95%  και ενός στόχου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 60% έως το 2050.

Το Energiewende ψηφίστηκε σε νόμο το 2010. Η Γερμανία επευφημήθηκε ως η «Πρώτη σημαντική οικονομία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο» και οι Γερμανοί ήταν περήφανοι.

Ένα χρόνο αργότερα συνέβη η Φουκουσίμα. Φοβισμένη από το περιστατικό, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει οριστικά όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2022.

Το 2011, οι New York Times προέβλεψαν ότι η εξάλειψη των πυρηνικών θα μπορούσε να αναγκάσει τη Γερμανία να εισάγει πυρηνική ενέργεια από τη Γαλλία , ή ακόμα και διογκώσει το κόστος της ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο .

Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας —για ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες και μονάδες βιοαερίου— πέρασε  γρήγορα στους καταναλωτές.

Μια μελέτη του ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 50%  από το 2006 έως το 2017. Και η έκθεση κατέληξε σε ένα εκπληκτικό συμπέρασμα: οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο η Γερμανία συνεχίζει να κατασκευάζει ηλιακά και αιολικά.

Στην πραγματικότητα, χάρη στην Energiewende , οι γερμανικές εκπομπές άνθρακα αυξάνονται .

Η Γερμανία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στις εκπομπές CO2 τα τελευταία τριάντα χρόνια πέρυσι.

Γιατί; Επειδή η γερμανική πυρηνική ενέργεια καταργήθηκε σταδιακά, αντικαταστάθηκε κυρίως από δύο πηγές ηλεκτρικής ενέργειας: άνθρακα και εισαγόμενο αέριο .

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025, η Γερμανία θα έχει δαπανήσει 580 δισεκατομμύρια δολάρια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συναφείς υποδομές.

Η σημερινή εικόνα

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε ξανά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 61,5%  της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σε αυτή τη χώρα προέρχεται από αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια και βιομάζα. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από εννέα τοις εκατό περισσότερη φιλική προς το κλίμα ηλεκτρική ενέργεια παρήχθη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 - περισσότερο από ποτέ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Με διαφορά ο πιο σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η αιολική ενέργεια - το ένα τρίτο της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ανεμογεννήτριες το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αλλά χάρη σε πολλά νέα φωτοβολταϊκά συστήματα, η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε επίσης σημαντικά, στο 13,9%  της συνολικής ποσότητας ενέργειας.

Αυτή η εξέλιξη προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικατοπτρίζεται επίσης στη σημαντική μείωση των συμβατικών πηγών ενέργειας: μόνο το 38,5%  της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από άνθρακα, φυσικό αέριο και άλλες συμβατικές πηγές ενέργειας - 21,8%  λιγότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο άνθρακας αν και παρέμεινε η δεύτερη πιο σημαντική πηγή ενέργειας με ποσοστό 20,9%, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ήταν η χαμηλότερη από την έναρξη της έρευνας το 2018.

Αυξανόμενη δυναμική και ως προς την κατανάλωση 

Επίσης τα στοιχεία του εξαμήνου από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται σημαντικά. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, το 57% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και η δυναμική συνεχίζει να αυξάνεται: Επειδή τα συστήματα εγκρίνονται πιο γρήγορα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ότι η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια του έτους.

Πέρυσι, εγκαταστάθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο νέα ηλιακά συστήματα. Αυτό είναι περισσότερο από ποτέ. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, τέθηκαν σε λειτουργία περίπου 516.000 νέα ηλιακά συστήματα με ισχύ περίπου 7,6 GW .

Μεγάλη επιτυχία είχαν και  φωτοβολταϊκά μπαλκόνια: 220.000 νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε μπαλκόνι προστέθηκαν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024. Πέρυσι καταγράφηκαν περίπου 500.000 νέα συστήματα. Με τα φωτοβολταϊκά μπαλκόνια, όλοι και κάθε σπίτι μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό από τον ήλιο φθηνά - και έτσι να εξοικονομούν έως και 200 ​​ευρώ ετησίως στον λογαριασμό του ρεύματος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να απλοποιήσει ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση ηλιακών συσκευών με plug-in με αλλαγές στον νόμο περί ιδιοκτησίας κατοικίας και τον νόμο περί ενοικίασης. Η Bundestag έχει ήδη αποφασίσει για τους νέους κανονισμούς. 

Ο ρυθμός της χερσαίας αιολικής ενέργειας αυξάνεται

Η ανάγκη για κάλυψη της διαφοράς είναι μεγαλύτερη στην αιολική ενέργεια. Με τον «Νόμο για τον Άνεμο» όλα τα ομόσπονδα κρατίδια είναι υποχρεωμένα να διαθέσουν το 2% της πολιτειακής τους έκτασης για αιολική ενέργεια. 

Τα έργα εγκρίνονται τώρα κατά μέσο όρο τέσσερις μήνες ταχύτερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 εγκρίθηκαν σχεδόν 70%  περισσότερες ανεμογεννήτριες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικά εκδόθηκαν 987 άδειες για νέα χερσαία συστήματα συνολικής ισχύος 5,6 GW (περίπου 5,6 MW ανά σύστημα). Αυτό ισχύει για περίπου 5,4 εγκρίσεις εγκαταστάσεων την ημέρα.   

Νέες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες συνδεδεμένες στο δίκτυο

Το 2023, τέθηκαν σε λειτουργία 27 νέα υπεράκτια συστήματα με ισχύ 0,257 GW . Αυτό σημαίνει ότι η εγκατεστημένη ισχύς των συστημάτων στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας ανήλθε σε σχεδόν 8,5 GW .

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα συστήματα «Godewind 3» και «Borkum Riffgrund 3» έθεσαν σε λειτουργία επιπλέον 377 MW ισχύος στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα.

g