ΗΠΑ: Έσπασαν το κοντέρ των 2.600(!) GW τα έργα ΑΠΕ που περιμένουν να συνδεθούν στο δίκτυο

15 09 2024 | 06:13

Στα 2.600 GW έχει ανέλθει η ισχύς των έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης στις ΗΠΑ που περιμένουν προσφορές σύνδεσης στο δίκτυο, σύμφωνα με το Lawrence Berkeley National Laboratory.

Σύμφωνα με το utilitydive, η National Grid, η Constellation και άλλες εταιρείες κατέθεσαν προτάσεις ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα αιτήματα σύνδεσης των μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας (FERC).

«Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνους τους πόρους παραγωγής που μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα και αποτελεσματικά και που μας δίνουν τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα το συντομότερο δυνατό με τη μικρότερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές», ανέφερε ο Mark Christie από την FERC.

Σύμφωνα με όσα συστήνουν οι εταιρείες θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος κανονισμός, όπου τα έργα θα αξιολογούνται με βάση ένα σύνολο κριτηρίων αξιοπιστίας, αναγκών του συστήματος και κόστους.

Επιπλέον στις προτάσεις περιλαμβάνεται ο επιμερισμός του κόστους για τη σύνδεση στο δίκτυο μεταξύ των παραγωγών και του διαχειριστή.

Μεταξύ αυτών αναφέρεται και η ξεχωριστή διαδικασία εξέτασης για ώριμα έργα, ωστόσο όπως τονίζεται από μερίδα της αγοράς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την πρωταρχική ιεράρχηση της FERC για ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο.

γ