Σδούκου: Ηγετικός ρόλος για την Ελλάδα στη φετινή κλιματική διάσκεψη του Μπακού

Τη θέση και συμβολή της Ελλάδας ενόψει της επόμενης κλιματικής διάσκεψης του ΟΗΕ στο Μπακού φέτος το Νοέμβριο ανέλυσε σήμερα η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η κα Σδούκου συμμετείχε στο 8ο Southeast Europe Energy Forum σε συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Ανδριοσόπουλο, καθηγητή ενεργειακής οικονομίας στο Audencia Business School και επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Όπως τόνισε σχετικά η υφυπουργός, στην περσινή COP του Ντουμπάι υπήρξε ισχυρή ελληνική παρουσία και για πρώτη φορά περίπτερο που ανέδειξε τις κλιματικές και ενεργειακές μας πρωτοβουλίες. 

Ο συμβιβασμός που έγινε στο Ντουμπάι σχετικά με τη σταδιακή απόσυρση των ορυκτών καυσίμων δεν ήταν τόσο καλό αποτέλεσμα όσο ελπίζαμε, ανέφερε η κα Σδούκου. Σήμερα οι ΑΠΕ ενισχύονται, αλλά τα ορυκτά καύσιμα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, άρα οι δράσεις μας πρέπει να επιταχυνθούν για την επίτευξη του κλιματικού στόχου. Ενθαρρυντικό ήταν, πάντως, ότι οι ηγέτες προχώρησαν σε ορισμένες σημαντικές συμφωνίες, όπως για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα θετικό αφήγημα που θέλει να αναδείξει φέτος και θα επιδείξει ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις. Έχει σημασία ότι η διάσκεψη λαμβάνει χώρα σε μια πετρελαϊκή χώρα, όπως το Αζερμπαϊτζάν, διότι πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης.

"Θα επικεντρωθούμε στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, αφού είμαστε ανάμεσα στις καλύτερες χώρες στις ΑΠΕ και μέσα σε πέντε χρόνια διπλασιάσαμε την ισχύ τους. Επίσης, θα εστιάσουμε στο ρόλο μας ως ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη", υπογράμμισε η υφυπουργός. 
γ