Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις: Επιδότηση μόνο της μπαταρίας – Προϋπόθεση για ένταξη οι εταιρείες να καλύπτουν από το δίκτυο μάξιμουμ το 25% των αναγκών τους σε ρεύμα
Με δραστικές αλλαγές στην «αρχιτεκτονική» του προγράμματος θα «τρέξει» το «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», με στόχο την ενίσχυση της διείσδυσης της αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα. Έτσι, μέσω του προγράμματος πρόκειται να επιδοτηθούν αποκλειστικά εταιρείες για την εγκατάσταση μπαταριών.
Στόχος είναι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις να περιορίσουν το κόστος για την εγκατάσταση μίας μονάδας αποθήκευσης, η οποία θα τους επιτρέψει να «ξεφουσκώσουν» τα έξοδά τους για ηλεκτρική ενέργεια. Κι αυτό γιατί η μπαταρία θα απορροφά ενέργεια από το δίκτυο κατά τις μεσημεριανές ώρες -όταν οι χονδρεμπορικές τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα- ώστε με αυτήν να ηλεκτροδοτούνται με την αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες όπου η DAM είναι ακριβότερη (π.χ. ακριβώς μετά τη δύση του ήλιου).
Όπως έχει γράψει το energypress, με την επιδότηση αποκλειστικά των μπαταριών εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η εγκατάσταση ενός χαρτοφυλακίου 500 – 600 Μεγαβάτ. Ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις που έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ, όπως η ανοικτή πρόκληση για εγκατάσταση μπαταριών από παραγωγούς, σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς οι μονάδες αποθήκευσης στο σύστημα. Κάτι που θα συμβάλει στην άμβλυνση μίας σειράς παρενεργειών που έχει φέρει η προέλαση των ΑΠΕ, όπως οι μηδενικές-αρνητικές τιμές και οι περικοπές «πράσινης» παραγωγής, όταν είναι συγκρατημένη η ζήτηση.
Σύμφωνα πάντως με πηγές του ΥΠΕΝ, για να μπορεί μία επιχείρηση να λάβει επιδότηση μέσω του προγράμματος, θα πρέπει να καλύπτει μάξιμουμ το 25% των αναγκών τους σε ρεύμα από το δίκτυο – στη μείωση του κόστους του οποίου θα «μεσολαβεί» η μπαταρία.
Το υπόλοιπο 75% είναι απαραίτητο να προέρχεται από κάποια πηγή «πράσινης» ενέργειας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο λόγος που θα μπει η συγκεκριμένη προϋπόθεση είναι πως, με βάση τις επιταγές της Κομισιόν, τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση κατά τουλάχιστον 30% του ανθρακικού αποτυπώματος των ωφελούμενων.
Για να επιτευχθεί η παραπάνω ποσόστωση, η βασική λύση που θα μπορεί να επιστρατευθεί είναι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτοπαραγωγή – το οποίο προφανώς δεν θα επιδοτείται από το πρόγραμμα. Στην περίπτωση των επαγγελματικών καταναλωτών, για τέτοιες εφαρμογές είναι πλέον μονόδρομος το net-billing και το virtual net-billing, χωρίς να υπάρχει πλαφόν στην ισχύ του συστήματος που θα επιλεγεί.
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική εκδοχή του προγράμματος προβλεπόταν η επιδότηση φωτοβολταϊκών (ακόμη και χωρίς τον συνδυασμό με μπαταρία), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εγχέουν παραγωγή στο σύστημα (zero feed in). Ο (τροποποιημένος) Οδηγός αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να δρομολογηθεί στη συνέχεια η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, από την αρχική εκδοχή θα διατηρηθεί ο επιμερισμός των διαθέσιμων κονδυλίων, ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών. Η ενδεικτική αρχική κατανομή προβλέπει πως 60 εκατ. θα δοθούν για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, 60 εκατ. για ΜμΕ και 40 εκατ. για την επιδότηση μεγάλων εταιρειών.