Μόλις το 2,2% της γης στην ΕΕ χρειάζεται να καλυφθεί με ΑΠΕ - Τι έδειξε έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος

29 07 2024 | 11:42

Επαρκείς κρίνονται οι εκτάσεις της Ευρώπης προκειμένου να επεκτείνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η παραγωγή για τις διατροφικές ανάγκες ή η φύση.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB), μόνο το 50% της γης που θεωρείται κατάλληλη για ΑΠΕ -εξαιρώντας περιοχές υψηλής αξίας- χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος της απανθρακοποίησης έως το 2040.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόλις το 2,2% της συνολικής γης της ΕΕ θα απαιτηθεί για τα υφιστάμενα και μελλοντικά φωτοβολταϊκά και αιολικά, ώστε το μπλοκ να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και τα πυρηνικά και να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2040.

Επιπλέον, το 5,2% των εκτάσεων της ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί "κατάλληλο" για την ανάπτυξη τέτοιων έργων, με βάση αυστηρά γεωργικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά κριτήρια. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία των κατάλληλων εκτάσεων για την ανάπτυξη ΑΠΕ βρίσκεται σε αγροτικές περιοχές, με 78% για τα επίγεια φωτοβολταϊκά και 83% για τα χερσαία αιολικά.

Όπως σημειώνει το EEB, οι στέγες σε αστικές και βιομηχανικές περιοχές δεν αρκούν για εγκατάσταση πάνελ, που να καλύπτουν τις ανάγκες. Ωστόσο, υπάρχει άφθονη υποβαθμισμένη γεωργική γη διαθέσιμη για την επέκταση φωτοβολταϊκών. Μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό, σε συνδυασμό με την παραγωγή τροφίμων και την αποκατάσταση της υγείας του εδάφους.

ψ