Οι Εργατικοί υποστηρίζουν την επιβολή «φόρου αποζημίωσης για ζημιές από την κλιματική αλλαγή» στις εταιρείες πετρελαίου.
Όσοι είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερο μερίδιο, δήλωσε ο σκιώδης υπουργός κλιματικής αλλαγής του Εργατικού κόμματος, του Ην. Βασιλείου, Barry Gardiner, καθώς το κρατίδιο Βανουάτου πιέζει την Βρετανική Κοινοπολιτεία για στήριξη του φόρου κλιματικών καταστροφών.
Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα υποστήριξε την έκκληση του Βανουάτου για «φόρο πρόκλησης ζημιών από την κλιματική αλλαγή» (climate damages tax) στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, σε συνάντηση των αρχηγών των κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα.
"Είναι απολύτως λογικό αυτοί που είναι περισσότερο υπεύθυνοι για τις ζημίες που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος να πληρώσουν μεγαλύτερο μερίδιο", δήλωσε ο σκιώδης κλιματικής αλλαγής του Εργατικού κόμματος του Ην. Βασιλείου, Barry Gardiner.
"Οι Εργατικοί δεν έχουν δεσμευτεί για συγκεκριμένο ύψος φόρου ζημιών κλιματικής αλλαγής, αλλά είμαστε σαφείς ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορούν πλέον να αποφεύγουν τις τεράστιες ευθύνες τους", δήλωσε ο Gardiner.
Ο κ. Ρενγκεβάνου, Υπουργός Εξωτερικών του Βανουάτου δήλωσε ότι το Βανουάτου χρειάζεται απελπισμένα οικονομική βοήθεια για να επανέλθει σε κάποια ομαλότητα μετά από τις κλιματικές καταστροφές, και θα πρότεινε αυτό το φόρο στους ομολόγους του της Κοινοπολιτείας ως λύση στο πρόβλημα.
Το νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού επρόκειτο να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας, αλλά ο τυφώνας Pam, μια τροπική καταιγίδα κατηγορίας 5, εξαφάνισε τις υποδομές του τον Μάρτιο του 2015 και από τότε αγωνίζεται να ανασυγκροτηθεί.
«Η κλιματική αλλαγή ακυρώνει τις φιλοδοξίες του Βανουάτου για αειφόρο ανάπτυξη», δήλωσε, «Απλά δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό που συνέβη στη χώρα μας. Το Βανουάτου θα ήταν πολύ ικανοποιημένο αν έβλεπε αυτόν τον φόρο να εφαρμόζεται, ως έναν τρόπο βοήθειας».
Η εταιρεία συμβούλων Climate Analytics εκτιμά ότι οι αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα κοστίζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 και 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050, βάσει των τρεχουσών πολιτικών και των τάσεων αύξησης της θερμοκρασίας.
ΠΗΓΗ: της Megan Darby