Την πρώτη καμπάνια crowdfunding για έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα, εγκαινιάζει η Akuo Energy

22 07 2024 | 10:31

Το εργαλείο της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) για την επένδυση πολιτών και επιχειρήσεων στον κλάδο των ΑΠΕ, «φέρνει» η Akuo Energy Greece στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική θυγατρική της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας εγκαινιάζει μία καμπάνια crowdfunding, για την αναχρηματοδότηση ενός μέρους των κεφαλαίων που απαιτήθηκαν για την κατασκευή του έργου Thessaly Solar Power.

Το εν λόγω έργο είναι ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 4 MW στη Θεσσαλία, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Akuo Energy Greece και βρίσκεται σε λειτουργία από το 2023. Στην καμπάνια μπορούν να συμμετάσχουν πολίτες και επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη, με το επενδυτικό προϊόν να έχει τη μορφή ομολόγων σταθερού επιτοκίου 6,5% και τετραετούς ωρίμανσης.

 

Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, η συμμετοχή στην καμπάνια μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας AkuoCoop by Lendosphere. Αρχικός στόχος είναι να συγκεντρωθεί 1 εκατ. ευρώ, με προοπτική το ποσό αυτό να αυξηθεί στην πορεία μέχρι τα 4 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 12 εκατ. ευρώ μέσω crowdfunding

Οι προκρατήσεις στην πλατφόρμα έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα, 1 Ιουλίου, ενώ από τις 9 Ιουλίου θα μπορούν οι συμμετέχοντες να υποβάλουν τις προσφορές τους. Η καμπάνια θα παραμείνει ενεργοποιημένη για ένα μήνα περίπου.

Αν και πρόκειται για την πρώτη συμμετοχική χρηματοδότηση έργου ΑΠΕ στη χώρα μας, η Akuo Energy υλοποιεί εκστρατείες crowdfunding από το 2017. Έως σήμερα, έχει «τρέξει» 22 καμπάνιες για ισάριθμα πρότζεκτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσελκύοντας 1.300 επενδυτές και συγκεντρώνοντας πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ.

«Θέλουμε οι πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι και όχι να παραμείνουν θεατές στην ενεργειακή μετάβαση. Η Akuo Energy καινοτομεί τόσο σε τεχνολογικές λύσεις, όσο και στην προσέγγιση των τοπικών κοινωνιών. Η εταιρεία κατέχει για παράδειγμα το ρεκόρ του μεγαλύτερου πλωτού φωτοβολταϊκού στην Ευρώπη, ενώ πρωτοπορεί στα αγροφωτοβολταϊκά. Στην Ελλάδα, συμμετείχαμε ενεργά στις δράσεις που υλοποιήθηκαν στη Χάλκη μέσω του προγράμματος Gr-Eco Islands, για την παροχή δωρεάν και "πράσινου" ρεύματος σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Μέσω του crowdfunding οι πολίτες μπορούν να γίνουν μέτοχοι σε έργα ΑΠΕ όπως το Thessaly Solar Power, μπαίνοντας στον χάρτη της ενεργειακής μετάβασης», ανέφερε στην εκδήλωση ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος στην Akuo Energy Greece.

Συμπεριληπτικό εργαλείο

 

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η καμπάνια crowdfunding αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα για τη χώρα μας, που φέρνει την πράσινη μετάβαση ακόμη πιο κοντά στους πολίτες. Σημαντικό είναι επίσης ότι αφορά τη Θεσσαλία, μία περιοχή που δοκιμάστηκε πρόσφατα από τις φυσικές καταστροφές. Επίσης, δείχνει πως υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση όχι μόνο από εμπορική σκοπιά, αλλά να τη συνδέσουν με την κοινωνία.

«Η μετάβαση πρέπει να είναι πράσινη, ψηφιακή και συμπεριληπτική. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μας δίνεται η ευκαιρία για πρώτη φορά να γίνουμε κοινωνοί των πρωτοβουλιών crowdfunding στην Ελλάδα. Έχουμε ξεκινήσει στο ΥΠΕΝ να εξετάζουμε νέα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τη συμμετοχική χρηματοδότηση και τα πράσινα ομολόγα, και στην εξοικονόμηση ενέργειας», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η Υφυπουργός, το crowdfunding αποτελεί ένα συμπεριληπτικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια, με γνώμονα το καλό της κοινότητας και με λιγότερο γραφειοκρατικό τρόπο, από τους άλλους τρόπους χρηματοδότησης. «Καθώς εξελίσσεται η πράσινη μετάβαση, ζητούμενο είναι να δούμε τους πολίτες να συμμετέχουν πιο πολύ στα ενεργειακά δρώμενα. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας, είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσει πρότυπο για νέες ανάλογες επενδύσεις στη χώρα μας», κατέληξε.

Ενεργειακή δημοκρατία

Σύμφωνα με τον Κώστα Φραγκογιάννη, Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, το crowdfunding δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να συμμετάσχει σε μία επένδυση στις ΑΠΕ, με εύκολο τρόπο και μέσα από μία απλοποιημένη διαδικασία.

«Από την πλευρά μας, σαν κυβέρνηση εγγυόμαστε την πολιτική ομαλότητα για την ανάπτυξη της "πράσινης" οικονομίας. Ειδικά για την πράσινη μετάβαση και ενεργειακή μετάβαση, σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε το αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, με στόχο το 2030 η Ελλάδα να έχει γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πράσινης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε.

Μετά το χτύπημα του Daniel, η κυβέρνηση έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας. «Η καμπάνια συμμετοχής χρηματοδότησης δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επενδύσουν σε ένα έργο που σηματοδοτεί μία νέα ημέρα για τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Η δράση του crowdfunding ενισχύει την ιδέα της ενεργειακής δημοκρατίας», τόνισε.

Η συμμετοχική χρηματοδότηση είναι πολύ σημαντική, σε μια εποχή μάλιστα όπου η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις στον κλάδο των ΑΠΕ, με σημαντικότερη την ανισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και την παραγωγή, σημείωσε ο ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων στο ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Μία παρενέργεια είναι οι περικοπές ΑΠΕ, οι οποίες «αγγίζουν» και το χρηματοδοτικό σκέλος ανάπτυξης νέων έργων ανανεώσιμων πηγών, με τις τράπεζες να εκφράζουν επιφυλάξεις. «Έτσι, το crowdfunding δημιουργεί μία "γέφυρα", με τη μορφή ενός ομολόγου που παρέχει σημαντική απόδοση, δίνοντας μία εναλλακτική λύση στις επιχειρήσεις του κλάδου, από τη "βάσανο" των τραπεζών», υπογράμμισε.

Ο κ. Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε επίσης στα αγροφωτοβολταϊκά, τα οποία «παντρεύουν» την παραγωγή ενέργειας με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Σημείωσε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο το υπουργείου θα έχει ολοκληρώσει τη ρυθμιστική παρέμβαση που θα καθορίσει τους κανόνες, οι οποίες θα επιτρέψουν επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο.

(Αναδημοσίευση από το insider.gr)

 

b