Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να ξεπεράσει τους 1.5°C στα επόμενα πέντε χρόνια προειδοποιεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου

02 04 2018 | 15:58

Αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μεγαλύτερη των 1,5°C μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπει η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την δεκαετή έκθεσή που δημοσίευσε.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η παγκόσμια θερμοκρασία κατά μέσο όρο είναι πιθανόν να υπερβεί τον 1°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά την περίοδο 2018-2022 και να φτάσει τους 1.5°C.

«Υπάρχει μια μικρή (περίπου 10%) πιθανότητα όπου για τουλάχιστον ένα χρόνο κατά την περίοδο αυτή (2018-2022) η αύξηση της θερμοκρασίας να ξεπεράσει τους 1.5°C σε σχέση τα προβιομηχανικά επίπεδα», σημειώνει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. « Είναι η πρώτη φορά που τέτοιες υψηλές τιμές σημειώνονται σε αυτές τις προβλέψεις».

Ταυτόχρονα οι επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά απαραίτητα παραβίαση της Συμφωνίας του Παρισιού καθώς αυτή έχει μακροπρόθεσμη αναφορά και όχι μετρήσεις σε ετήσιο επίπεδο.

Ο καθηγητής Stephen Belcher, επιστημονικός διευθυντής της υπηρεσίας είπε πως « Δεδομένου ότι έχουμε δει κατά μέσο όρο θερμοκρασίες περίπου 1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα τα τελευταία τρία χρόνια, είναι πιθανό τώρα η συνεχιζόμενη υπερθέρμανση από τα αέρια του θερμοκηπίου μαζί με την φυσική μεταβλητότητα να συνδυαστούν με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε προσωρινά τους 1.5°C μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Να υπενθυμίσουμε πως η Συμφωνία του Παρισιού - συνάφθηκε μεταξύ 197 κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών - θέτει ως στόχο την διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω των 2°C, στα επίπεδα των 1.5°C. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η εξέλιξη της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας με τον χρόνο. 

Παγκόσμια ετήσια θερμοκρασία

Βέβαια ακόμη και μια αύξηση της τάξης των 1.5°C προκαλεί ανησυχία ιδιαίτερα σε νησιωτικές χώρες ή χώρες με χαμηλό υψόμετρο από την στάθμη της θάλασσας όπου στις περιπτώσεις αυτές αύξηση 1.5°C θεωρείται το ανώτατο όριο πέραν του οποίου η επιβίωση στις περιοχές αυτές καθίσταται πρακτικά αδύνατη. 

Όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Karl Mathiesen, το 2015 και το 2016 σημειώθηκε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, γεγονός που οφείλεται ανάμεσα σε άλλα στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, αναδεικνύοντας ότι τα καιρικά φαινόμενα παίζουν επίσης ρόλο σε περιοδικές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: (Climate Home News)