Δύο στους τρεις Γερμανούς απορρίπτουν το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος
Πάνω από τα δύο τρίτα των Γερμανών λένε ότι «μάλλον όχι» ή «σίγουρα δεν» θα έκαναν οικονομικές θυσίες και θα μείωναν το προσωπικό τους επίπεδο ζωής προς όφελος του κλίματος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που ανατέθηκε στην Süddeutsche Zeitung (SZ).
Όπως αναφέρει το Clean Energy Wire, το 68% απέρριψε την ιδέα, ενώ το 23% δήλωσε ότι είναι έτοιμο να το κάνει. Η έρευνα, που διεξήχθη από το ερευνητικό ινστιτούτο κοινής γνώμης Civey, διαπίστωσε έντονες διαφορές σε κομματικές γραμμές: Μόνο το 3% των ακροδεξιών λαϊκιστών ψηφοφόρων Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ένα κόμμα που θέλει να καταργήσει όλους τους νόμους για την προστασία του κλίματος, θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν θυσίες για το κλίμα, ενώ το 79% των ψηφοφόρων του Κόμματος των Πρασίνων δήλωσε ότι θα το έκανε. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων για άλλα κόμματα δεν θα ήταν επίσης πρόθυμοι να υποστούν οικονομικό πλήγμα για το κλίμα, ανέφερε η εφημερίδα. Οι ερωτηθέντες είπαν ότι είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψουν τις κρουαζιέρες ή τα αεροπορικά ταξίδια για να προστατεύσουν το περιβάλλον. Η πλειοψηφία, ωστόσο, δεν θα ήταν πρόθυμη να οδηγήσει λιγότερο ή να φάει λιγότερο κρέας, με το 30% να λέει ότι δεν θα εγκατέλειπε «τίποτα απολύτως».
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Civey, Janina Mütze είπε στην SZ ότι η σύνθετη φύση κρίσεων όπως η πανδημία του κορωνοϊού, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός συνέβαλαν στα αποτελέσματα, καθώς αυτά έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται ανίσχυροι και παράλυτοι. Μόλις αυτό επηρεάσει την οικονομική τους κατάσταση, η προστασία του κλίματος γίνεται λιγότερο σημαντική, είπε. Σε αντίθεση με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, μια έρευνα της Civey τον Ιούνιο του 2017 διαπίστωσε ότι σχεδόν κάθε δεύτερος ερωτώμενος δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να πληρώσει περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Επτά χρόνια αργότερα, ούτε ένας στους πέντε ανθρώπους δεν είπε ότι θα το έκανε. «Η προστασία του κλίματος χάνει αργά και σταδιακά τη σημασία του στον πληθυσμό», είπε ο Mütze, προσθέτοντας ότι άλλα ζητήματα που παρουσιάζουν μια φαινομενικά πιο επείγουσα πρόκληση, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η οικονομία, έχουν προτεραιότητα ως ζητήματα σημασίας. Η κλιματική αλλαγή, από την άλλη πλευρά, θεωρείται μάλλον ως ένα ζήτημα που θα επηρεάσει περισσότερο την κοινωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετιών.