Για 4 ώρες standalone μπαταρίες 300 Μεγαβάτ ο μόνος διαγωνισμός που θα κάνει το ΥΠΕΝ – Θα μπουν και άλλα 2 Γιγαβάτ στο σύστημα και σε σταθμούς ΑΠΕ, με ελεύθερη πρόκληση χωρίς καμία ενίσχυση

Τη συνέχιση της «φόρμουλας» των διαγωνιστικών διαδικασιών για standalone μπαταρίες, ώστε να διεξαχθεί η επόμενη δημοπρασία που σχεδιαζόταν για αυτόνομες μονάδες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW), προκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνιστικού σχήματος, με την εν λόγω ανταγωνιστική διαδικασία πρόκειται να δημοπρατηθούν έργα συνολικής ισχύος 300 Μεγαβάτ. 

Ήδη από την έγκριση του διαγωνιστικού σχήματος προβλεπόταν ότι στη συγκεκριμένη δημοπρασία θα μπορούν να λάβουν μέρος έργα τα οποία προορίζονται για εγκατάσταση στις πρώην λιγνιτικές περιοχές, δηλαδή στη Δυτική Μακεδονία και τον Δήμο Μεγαλόπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σε αυτές τις περιοχές θα προστεθεί και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 

 

Τα έργα που θα προκριθούν από τη δημοπρασία θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση, δηλαδή στήριξη στο CAPEX. Όπως έχει γράψει το energypress, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να καθορίσει την επιδότηση στα 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, όσο ήταν δηλαδή στον δεύτερο διαγωνισμό για δίωρες μονάδες. 

Υπενθυμίζεται ότι στον τρίτο διαγωνισμό δεν θα ισχύσει το φίλτρο «ιδιοκτησιακής διασποράς» που εφαρμόστηκε στις δύο προηγούμενες δημοπρασίες, για την πριμοδότηση έργων συνολικής ισχύος έως 100 Μεγαβάτ. Κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε «παίκτης» έχει στα σκαριά μία 4ωρη standalone μονάδα στις επιλέξιμες περιοχές. Επίσης, όπως και στις δύο δημοπρασίες που έχουν διεξαχθεί, τα επιλεγέντα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025. 

Παράλληλα με τη δρομολόγηση του τρίτου διαγωνισμού -με την έκδοση της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης που θα ανοίξει τον δρόμο για την προκήρυξή του από τη ΡΑΑΕΥ- το ΥΠΕΝ συνεχίζει να ωριμάζει το σχέδιο για την πρόκληση προς επενδυτές και παραγωγούς ΑΠΕ, με σκοπό την εγκατάσταση μπαταριών χωρίς καμία στήριξη σε CAPEX και OPEX. Μάλιστα, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό για τον οποίο είχε γράψει το energypress, το υπουργείο έχει αυξήσει στα 2 Γιγαβάτ το συνολικό χαρτοφυλάκιο που φιλοδοξεί να προστεθεί στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα με αυτό τον τρόπο. 

Στην περίπτωση των παραγωγών ΑΠΕ, η δυνατότητα προσθήκης μπαταρίας behind the meter θα αφορά εν λειτουργία έργα, τόσο στο ΕΣΜΗΕ όσο και στο ΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι το κίνητρο που θα δοθεί θα είναι η αδειοδοτική διευκόλυνση για την εγκατάσταση των μονάδων, όπως για παράδειγμα με την κατά προτεραιότητα χορήγηση όρων σύνδεσης. Για να αξιοποιήσουν αυτά τα κίνητρα επενδυτές και παραγωγοί, θα πρέπει να υλοποιήσουν τα έργα τους μέσα σε «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα καθορίζονται στην πρόσκληση. 

Όπως έχει γράψει το energypress, το υπουργείο εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές για standalone μπαταρίες, με τις επενδύσεις να είναι βιώσιμες μέσω του arbitrage και της παροχής επικουρικών υπηρεσιών. Επίσης, εκτιμά ότι στο «προσκλητήριο» θα ανταποκριθούν κάτοχοι ΑΠΕ με συμβάσεις Feed-in-Premium, ώστε να να περιορίσουν τις απορρίψεις της «πράσινης» παραγωγής τους. Αν πάντως το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν «αθροίσει» μονάδες αποθήκευσης στα επίπεδα της επιθυμητής ισχύος, τότε το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε άλλες πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 Γιγαβάτ. 

α