Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: «H εξασφάλιση της υγείας των θαλασσών είναι εξασφάλιση της δική μας υγείας»
19.06.24
Στην Κόστα Ρίκα η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Παγκόσμια συνάντηση "Immersed in Change"
Στις διήμερες εργασίες της Υψηλού Επιπέδου συνάντησης που επικεντρώθηκαν στην παγκόσμια δράση για τους ωκεανούς, "Immersed in Change", που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Χοσέ στην Κόστα Ρίκα, εκπροσώπησε την χώρα μας η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η Δρ. Αυγερινοπούλου, συμμετείχε στην σημαντική αυτή συνάντηση που είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τον ωκεανό και θα συνυπέγραψε, εκ μέρους της Ελλάδας, την "Διακήρυξη Ειρήνης για τον Ωκεανό", από κοινού με υπουργούς, εκπροσώπους Κυβερνήσεων, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκούς και επιστημονικές κοινότητες από ολόκληρο τον κόσμο.
Η Διακήρυξη επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις των χωρών στον 14ο Στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας που φιλοδοξεί να καινοτομήσει σε καίρια ζητήματα που σχετίζονται με την «Ζωή στο Νερό» και να επιλύσει πολλά από αυτά (AGENDA 2030), εν όψει και της 3ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούνιο του 2025.
Κατά την παραμονή της στην Κόστα Ρίκα, η κα. Αυγερινοπούλου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με την Υπουργό Κλίματος και Περιβάλλοντος Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κα Mariam bint Mohammed Almheiri, την Υπουργό Παιδείας, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Κόστα Ρίκα, κα. Katherine Muller και κ. Arnoldo Andre' Tinoco, την Γενική Γραμματέα ΥΠΕΞ της Κόστα Ρίκα, κα. Gina Guillen Grillo, τον Βοηθό Γραμματέα του Γραφείου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ραμίν Τολούι, τον εκπρόσωπο του Τμήματος Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας (DOALOS), κ. Miguel Soares, τον Γενικό Διευθυντή του Global Environment Facility (GEF), κ. Carlos Manuel Rodrigez, τον πρώην Πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της UNESCO για τους Ωκεανούς, την Γενική Γραμματέα Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Charlina Vitcheva, την κα. Cynthia Barzuna,, Διευθύντρια του Προγράμματος για τους Ωκεανούς του Ocean Action 2030 Coalition του World Resources Institute, την απεσταλμένη για τους Ωκεανούς της Σουηδίας, κα Anna Lindstedt, τον απεσταλμένος της Γαλλίας για τους Ωκεανούς, κο Poivre d' Avror, τον απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, κο. Peter Thompson καθώς και την Ελληνίδα πρόξενο στην Κόστα Ρίκα, κα Αικατερίνη Δημάδη.
Η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, στην διάρκεια των επαφών της, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του παγκόσμιου ωκεανού ("global ocean"), που αποτελεί ενιαίο περιβαλλοντικό πεδίο δράσης, ενώνει και συνδέει οικοσυστήματα, ανθρώπους, κοινότητες και χώρες. Μιλώντας για την επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διάσωση των ωκεανών και των θαλασσών, η κα. Αυγερινοπούλου τόνισε ότι το "Immersed in Change" αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ενώσουμε τις προσπάθειες για την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων προς αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας και της υγείας του Ωκεανού, βάση για την πλανητική και την ανθρώπινη υγεία, στο πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις 472 παγκόσμιες δεσμεύσεις (commitments) για την προστασία των θαλασσών, συνολικού ύψους 12 δισ. Δολαρίων, που ανακοινώθηκαν στην 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς “Our Ocean Conference 2024”, που φιλοξενήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία τον Απρίλιο στην Αθήνα, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στη θεμελιώδη απειλή που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος ωκεανός, ιδίως από την κλιματική αλλαγή, αλλά και από τη θαλάσσια ρύπανση, ειδικά από τα πλαστικά και τα μικροπλαστικά, τις μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές, την μη βιώσιμη αλιεία, που οδηγούν σε υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σε απώλεια μοναδικής βιοποικιλότητας, αλλά και στην προσπάθεια διάσωσής τους, που βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις 21 δεσμεύσεις της χώρας μας για βιώσιμη γαλάζια οικονομία, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, συνολικού κόστους 780 εκατ. ευρώ, τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο, τα οποία θα αυξήσουν το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας κατά 80% καλύπτοντας συνολικά περίπου το ένα τρίτο των χωρικών θαλάσσιων υδάτων της χώρας και πετυχαίνοντας την δέσμευση 30% x 30% για την προστασία των θαλασσών, την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα στα εθνικά θαλάσσια πάρκα από το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030, την λειτουργία από το 2026 συστήματος επιτήρησης των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών και τον περιορισμό των πλαστικών σκουπιδιών από τα ελληνικά ύδατα κατά 50% και των μικροπλαστικών κατά 30% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2019, κ.α.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «οι ωκεανοί αποτελούν ουσιαστικά τους «πνεύμονες» της ανθρώπινης ύπαρξης στον πλανήτη, καθώς απορροφούν μεγάλες ποσότητες άνθρακα και παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουμε, παράγουν το 30% της διατροφής παγκόσμια, φιλοξενούν 250.000 είδη χλωρίδας και πανίδας παγκοσμίως, με το 80% της βιοποικιλότητας του διεθνούς βυθού να παραμένει ανεξερεύνητο. Ωστόσο, ανήκουν στα πιο εύθραυστα οικοσυστήματα, για αυτό και είναι αναγκαία η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις ορισμένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και θα διαφυλάττουν την οικολογική ισορροπία. Η Ελλάδα, ως κράτος με εκτεταμένη ακτογραμμή, εκατοντάδες νησιά και ως έθνος με ισχυρή ναυτιλιακή παράδοση, αναγνωρίζει την ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες και έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Με τη φιλοξενία της 9ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, η Ελλάδα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για μετάβαση σε μια Γαλάζια Οικονομία, όπου θα αξιοποιούνται τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Έχουμε δεσμευθεί ότι θα διασφαλίσουμε τις ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών και θα οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς. Η προστασία των θαλασσίων οικοσυστημάτων και της γαλάζιας ανάπτυξης αποτελούν προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, στόχευση που αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη οργάνωση από τη χώρα μας, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του 9ου Our Ocean Conference. Αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει πράσινη ανάπτυξη χωρίς την γαλάζια ανάπτυξη. Η βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, ενώ παράλληλα, προστατεύει τον φυσικό μας πλούτο. Η διασφάλιση της υγείας των θαλασσών διασφαλίζει και την δυνατότητά μας να χτίσουμε μια υγιή και βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην οποία θα μπορούν να στηριχθούν και να ευδοκιμήσουν οι μέλλουσες γενιές».