Σε σοκ ο πλανήτης με την κλιματική αλλαγή: «Σπάει» όλα τα ρεκόρ η θερμοκρασία – Τι αποκαλύπτει η Copernicus

15 06 2024 | 08:16

Ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σηματοδοτώντας τον 12ο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε σε τιμή ρεκόρ για κάθε αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Τα συγκεκριμένα δεδομένα επικαλέστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για επείγουσα δράση, καθώς δημοσιεύονται δύο νέες εκθέσεις που περιγράφουν λεπτομερώς πτυχές της κλιματικής αλλαγής.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον Μάιο του 2024 ήταν 0,65°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991 – 2020 και 1,52°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850 – 1900, σηματοδοτώντας τον 11ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο του 2023) για τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε ή ξεπέρασε τον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αντικατοπτρίζοντας τη διαδοχή των μηνιαίων θερμοκρασιών ρεκόρ, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τους τελευταίους 12 μήνες (Ιούνιος 2023 – Μάιος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με 0,75°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991 – 2020 και 1,63°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850 – 1900, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus.

 

«Είναι σοκαριστικό αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το σερί 12μηνο. Παρόλο που αυτή η ακολουθία μηνών – ρεκόρ θα διακοπεί τελικά, η συνολική υπογραφή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αλλαγής αυτής της τάσης», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, Carlo Buontempo.

«Σκληρή» προειδοποίηση για τον πλανήτη

Τα στοιχεία συνάδουν με την τελευταία Παγκόσμια Ετήσια έως Δεκαετή Ενημέρωση για το Κλίμα από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η οποία απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στα όρια που έχουν τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη για κάθε έτος μεταξύ 2024 και 2028 προβλέπεται να είναι μεταξύ 1,1°C και 1,9°C υψηλότερη από τη βασική τιμή του 1850 – 1900.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτόχρονα με την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα, αναφέρει ότι υπάρχει 80% πιθανότητα τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ 2024 και 2028 να υπερβεί προσωρινά τον 1,5°C και 47% πιθανότητα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για ολόκληρη την πενταετία 2024 – 2028 να υπερβεί τον 1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

«Τον τελευταίο χρόνο, κάθε αλλαγή του ημερολογίου έχει αυξήσει τη θερμοκρασία. Ο πλανήτης μας προσπαθεί να μας πει κάτι. Αλλά εμείς δεν φαίνεται να τον ακούμε. Καταρρίπτουμε τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας και θερίζουμε τον ανεμοστρόβιλο. Είναι η ώρα της κλιματικής κρίσης. Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιηθούμε, να δράσουμε και να φέρουμε αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες.

 

Η ανθρωπογενής υπερθέρμανση στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

Ορισμένοι στην Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus συνέβαλαν επίσης στην έκθεση Indicators of Global Climate Change (Δείκτες Παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής), η οποία δημοσιεύθηκε χθες και στην οποία σημειώνεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο εξελίσσεται επί του παρόντος με 0,26°C ανά δεκαετία – ο υψηλότερος ρυθμός από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.

Η ετήσια έκθεση, η οποία βρίσκεται πλέον στη δεύτερη έκδοσή της, σημειώνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από τον άνθρωπο ανήλθε σε 1,19°C κατά την τελευταία δεκαετία (2014-2023), από 1,14°C στην περσινή έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο εναπομείνας προϋπολογισμός άνθρακα που αναφέρεται στο πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να εκπεμφθεί πριν δεσμευτούμε για 1,5 °C υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι μόνο περίπου 200 γιγατόνους (δισεκατομμύρια τόνοι), δηλαδή περίπου πέντε χρόνια εκπομπών με τον τρέχοντα ρυθμό.

«Ζούμε σε πρωτοφανείς εποχές, αλλά έχουμε επίσης πρωτοφανή ικανότητα στην παρακολούθηση του κλίματος και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των δράσεών μας. 

Αυτή η σειρά των πιο θερμών μηνών θα μείνει στη μνήμη μας ως συγκριτικά ψυχρή, αλλά αν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στο πολύ κοντινό μέλλον, ίσως μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις “ψυχρές” θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του αιώνα», δήλωσε ο Buontempo.

d