Στα 2.014 Μεγαβάτ η εκτίμηση ΔΑΠΕΕΠ για διείσδυση νέων ΑΠΕ φέτος – Τι προβλέπει για κατανάλωση, χονδρεμπορική τιμή και ρύπους
Τεκμηρίωση σε βάθος για όλο το «τοπίο» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του κλάδου των ΑΠΕ το 2024, με αναλυτικές εκτιμήσεις για όλες εκείνες τις παραμέτρους που επηρεάζουν τις εισροές και εκροές του ΕΛΑΠΕ, περιλαμβάνει το δελτίο που εξέδωσε χθες ο ΔΑΠΕΕΠ στο Δελτίο του Ειδικού Λογαριασμού για το γ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Είναι ενδεικτικό ότι η εκτίμηση για τη μέση τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης ημέρας, που διαμορφώθηκε στα 105,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για την τρέχουσα χρονιά, έχει προσδιοριστεί με στατιστική ανάλυση η οποία βασίστηκε σε ωριαία δεδομένα για το πλέον πρόσφατο εξάμηνο (Ιούνιος – Νοέμβριος 2023). Επίσης, για τον προσδιορισμό της αντίστοιχης τιμής της Ειδικής Τιμής Αγοράς ανά τεχνολογία (ΕΤΑ), έχει ληφθεί υπόψη η μειωμένη τιμή των αγορών τις ώρες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανάλυση του Διαχειριστή, η άρση του πλαφόν αποζημίωσης (85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), με την απόσυρση του προσωρινού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών, οδηγεί σε εξομάλυνση του κόστους εξισορρόπησης. Το μοναδιαίο κόστος για το χαρτοφυλάκιο των σταθμών με ΣΕΣΤ, που εκπροσωπούνται στην Αγορά από τον ΔΑΠΕΕΠ, έχει προσδιορισθεί σε αποκλιμακωμένα επίπεδα, στα -4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Στα όριά της η μείωση της κατανάλωσης
Στο διάστημα εφαρμογής του, ο προσωρινός μηχανισμός περιόριζε τα έσοδα των έργων ΑΠΕ από τις χονδρεμπορικές αγορές, επηρεάζοντας αρνητικά το ισοζύγιο του ΕΛΑΠΕ. Έτσι αποτέλεσε βασικό παράγοντα, μαζί με τις μειωμένες καταναλώσεις, που ο Ειδικός Λογαριασμός Επικράτειας κατέστη τον Ιούλιο του 2023 για πρώτη φορά ελλειμματικός, με σωρευτικό έλλειμμα 21,39 εκατομμύρια.
Επίσης, για τη μέση τιμή των δικαιωμάτων ρύπων έχει ληφθεί υπόψη η αποκλιμάκωσης των τιμών που παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο του 2023. Ως συνέπεια, η παραδοχή από τον Διαχειριστή είναι πως αυτή θα κινηθεί στα 80 ευρώ ανά τόνο, κατά μέσο όρο, ώστε να κινείται σε ρεαλιστικά δεδομένα.
Ανάλογη συγκριτική ανάλυση έγινε και για τον υπολογισμό της εκτιμώμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, η οποία προέκυψε από τους υπολογισμούς του ΔΑΠΕΕΠ στις 45,8 Τεραβατώρες. Για τον σκοπό αυτό, αναλύθηκε η μεταβολή της συνολικής κατανάλωσης που εκκαθαρίστηκε κάθε μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους μεταξύ των ετών 2021 – 2022 και 2022 – 2023 έως και το Σεπτέμβριο_2023, όπου και υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα καταναλώσεων.
Από την ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι το 12μηνο από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον Ιούνιο του 2023 υπήρξε σημαντική μείωση της κατανάλωσης λόγω των αυξημένων τιμών των αγορών ενέργειας και των κινήτρων που δόθηκαν για εξοικονόμηση και μείωση της κατανάλωσης. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023 παρατηρείται μικρή αύξηση της κατανάλωσης η οποία, μετά από ένα 12μηνο μειωμένων καταναλώσεων, αναδεικνύει τα μειωμένα περιθώρια για περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης. Επομένως, με δεδομένο ότι ο ΔΑΠΕΕΠ υπολογίζει την «επίδοση» όλου του 2023 στα 45,8 με 46,1 Τεραβατώρες, η εκτίμηση των 45,8 TWh για το 2024 δείχνει πως η μείωση αγγίζει τα όριά της.
Στατιστικό μοντέλο για τη διείσδυση ΑΠΕ
Βελτιωμένη τεκμηρίωση έχει γίνει όμως και για τη διείσδυση νέων ΑΠΕ με ταρίφα (ΣΕΔΠ ή ΣΕΣΤ) το τρέχον έτος, με τον Διαχειριστή να επιστρατεύει για αυτό τον λόγο ένα στατιστικό μοντέλο το οποίο συσχετίζει ιστορικά στοιχεία σχετικά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την υπογραφή της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης, μέχρι την ενεργοποίηση ενός έργου.
Παράλληλα, στις προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ ελήφθη υπόψη και η δυνατότητα διετούς αναστολής της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης που έχουν πρόσφατα υλοποιημένα έργα, ώστε να συμμετάσχουν απευθείας στην αγορά ή να συνάψουν PPAs. Έτσι, από τους υπολογισμούς του ΔΑΠΕΕΠ προκύπτει πως η διείσδυση νέων ΑΠΕ με ΣΕΔΠ και ΣΕΣΤ το 2024 θα διαμορφωθεί στα 2.017 Μεγαβάτ.
Από αυτά, τα 385 Μεγαβάτ αναλογούν σε νέα αιολικά πάρκα, τα 1.600 Μεγαβάτ Μεγαβάτ σε φωτοβολταϊκά, τα 13 Μεγαβάτ σε μικρά υδροηλεκτρικά, τα 7 Μεγαβάτ σε μονάδες βιομάζας και τα 10 Μεγαβάτ σε μονάδες ΣΗΘΥΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως αποδείχθηκε ακριβής η πρόβλεψη του Διαχειριστή για τη διείσδυση το 2023.
Έκθεση Προϋπολογιστικής Εκτίμησης
Οι παραπάνω προβλέψεις έγιναν στο πλαίσιο της 2ης Έκθεσης Προϋπολογιστικής Εκτίμησης Εσόδων και Εξόδων του Υπολογαριασμού Νέων Έργων στόχων ΕΣΕΚ που εκπονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Σκοπός της Έκθεσης, η οποία συντάσσεται σε ετήσια βάση, είναι να προσδιοριστεί κατά πόσο προκύπτει αναγκαιότητα χρέωσης εκπροσώπων φορτίου.
Όπως έγραψε το energypress, για τον ΕΛΑΠΕ Επικράτειας εκτιμάται ότι φέτος θα κλείσει με ετήσιο σωρευτικό έλλειμμα της τάξης των 167,52 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογισθεί το πρόσθετο έσοδο ΕΤΜΕΑΡ για την τριετία 2019-2021, με την ανάκτηση των ποσών που αναλογούν στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες για μειωμένες χρεώσεις, το σωρευτικό υπόλοιπο διαμορφώνεται σε πλεόνασμα, στα 49,30 εκατ.
Ο υπολογαριασμός των νέων έργων στο τέλος του 2024 θα είναι πλεονασματικός, με 173,35 εκατ. ευρώ. Στο σύνολό του ο ΕΛΑΠΕ (Επικράτειας και Νέων Έργων) θα έχει ένα μικρό πλεόνασμα της τάξης των 5,84 εκατ., ακόμη και χωρίς το πρόσθετο έσοδο ΕΤΜΕΑΡ.