Ενεργειακές κοινότητες: «Ο ενεργειακός συμψηφισμός συνεχίζει να μην διενεργείται σε έργα μας»

«Δημιουργείται μία κρίσιμη μάζα χιλιάδων πολιτών/καταναλωτών, οι οποίοι παγιδεύονται σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας, ειδικά εν μέσω μιας γενικευμένης ενεργειακής κρίσης».

Παρά το γεγονός πως τον Μάρτιο του 2023 ψηφίστηκε ένας νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες που έθετε σοβαρές αλλαγές εκκρεμεί ακόμα η υπουργική απόφαση που θα αποσαφηνίσει λεπτομέρειες του νόμου. Την ίδια ώρα μέλη ενεργειακών κοινοτήτων καταγγέλλουν πως σε έργα, με όρους σύνδεσης, δεν διενεργείται ενεργειακός συμψηφισμός.

Μάλιστα, σε επιστολή τους από κοινού με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και φορείς προς την ΡΑΑΕΥ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται δεκάδες ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα. «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο (5037/2023) δεν επιτρέπει σε ενεργειακές κοινότητες του νόμου 4513 να δημιουργήσουν νέα έργα. Όμως, 8 μήνες μετά την ψήφισή του, ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ώστε να ξεκαθαριστεί πώς μία υπάρχουσα ενεργειακή κοινότητα μπορεί να αλλάξει νομική μορφή» αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Electra Energy.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «ο ενεργειακός συμψηφισμός συνεχίζει να μην διενεργείται σε έργα ενεργειακών κοινοτήτων. Έτσι, καθώς ο αριθμός τέτοιων έργων που έχουν λάβει όρους σύνδεσης ανέρχεται σε 134 (!) ανά την επικράτεια, δημιουργείται μία κρίσιμη μάζα χιλιάδων πολιτών/καταναλωτών, οι οποίοι παγιδεύονται σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας, ειδικά εν μέσω μιας γενικευμένης ενεργειακής κρίσης».

Όπως αναφέρει στο iEnergeia.gr στέλεχος ενεργειακής κοινότητας «λίγα είναι τα έργα που έχουν εξηλεκτριστεί και έχει αρχίσει θεωρητικά να εφαρμόζεται ο συμψηφισμός. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν γίνεται ο συμψηφισμός και φαίνεται και οι προμηθευτές ότι δίνουν διαφορετικές απαντήσεις ότι δεν έχουν το λογισμικό σύστημα για να τον εφαρμόσουν. Δεν ξέρουμε κάποια κοινότητα η οποία να έχει έργο εν λειτουργία εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και αυτός να εφαρμόζεται κανονικά», αναφέρουν. Κάθε ενεργειακή κοινότητα αφού κατασκευάσει το έργο ΑΠΕ για παράδειγμα ένα φωτοβολταϊκό μετά υπογράφει μια σύμβαση συμψηφισμού με έναν πάροχο ενέργειας, ο οποίος θα πρέπει να προχωρά στην αφαίρεση από κάθε μέλος ενεργειακής κοινότητας της καταναλισκόμενης ενέργειας, αφού υπολογίσει το μερίδιο που έχει το μέλος στην ενεργειακή κοινότητα.

2