ΔΤ_Το GREGY στην COP28

06 12 2023 | 12:02Vassiliki Papacharalampous

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

Η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο της  πράσινης μετάβασης στην Μεσόγειο.

 

Ειδική εκδήλωση στο Ελληνικό Περίπτερο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην COP28.

 

 

Μπροστά σε ένα διεθνές ακροατήριο και με επίτιμη ομιλήτρια την κα. Ditte Juul Jørgensen, Γενική Διευθύντρια Ενέργειας (DG ENERGY) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εταιρεία Elica του Ομίλου Κοπελούζου, παρουσίασε το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου στη διεθνή συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, COP 28, που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Με την ομιλία της η κα. Ditte Juul Joergensen, υπογράμμισε τη σημασία του GREGY για την Ευρώπη στην προσπάθεια ανθρακοποίησης και την ευθυγράμμισή του με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, με τη μεταφορά αποκλειστικά πράσινης ενέργειας παραγόμενη στην Αίγυπτο.

 

Στην παρουσίαση για το GREGY, εκτός από την κα Ditte Juul Jørgensen, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρώτος Υφυπουργός Στρατηγικού Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Dr Eng Ahmed Mohammed Mohina, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου & Διευθύνων Σύμβουλος της ELICA, κ. Ιωάννης Καρύδας,  ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος για την Βιώσιμη Υποδομή της EBRD (European Bank for Reconstruction and Development), κα Nandita Parshad, και ο εκτελών χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της EIB Global (European Investment Bank), κ. Markus Berndt.

 

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, GREGY, φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο της  πράσινης μετάβασης στη Μεσόγειο, κάτι που επεσήμαναν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Περίπτερο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης Καρύδας: «Εργαζόμαστε εντατικά για ένα έργο που θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ν.Α Ευρώπη, βάζοντας ουσιαστικά τη Μεσόγειο στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής πράσινης μετάβασης».  Ο κ. Καρύδας τόνισε την σημασία του έργου GREGY για την Ν.Α. Μεσόγειο και την Ευρώπη στην προσπάθεια επιτάχυνσης της ανθρακοποίησης,  της επίτευξης της αναγκαίας πράσινης μετάβασης και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας, αυξάνοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια, και αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα ανάπτυξης του έργου με την εκπόνηση των οριστικών μελετών του. Όπως δε τόνισε, το GREGY εκτός από τα σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό έργο και το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία διαδρόμων Βορρά-Νότου και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας.

 

Για τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του GREGY, τοποθετήθηκαν η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Ελλάδας και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης ο οποίος αναφέρθηκε στην καίρια συμβολή του έργου για την αξιοποίηση του πλούσιου «πράσινου» δυναμικού της Αιγύπτου, προκειμένου η Ευρώπη να απανθρακοποιήσει ταχύτερα το ενεργειακό της μείγμα, να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της και να επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας της.

 

Ο ΑΔΜΗΕ, όπως σημείωσε ο  κ. Μάργαρης,  υποστηρίζει το  GREGY από τις αρχικές φάσεις του σχεδιασμού του και συνεισφέρει με τη βαθιά εμπειρία και τεχνογνωσία του στην ωρίμανση του project, σε στενή συνεργασία με τον φορέα υλοποίησης Elica και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Αιγύπτου EETC, καθώς πρόκειται για το έργο που φέρνει πιο κοντά την Ευρώπη με την Αίγυπτο και "απαντά" στο θέμα της επέκτασης των Δικτύων Μεταφοράς, που αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2030 και του 2050.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες ELICA και ΑΔΜΗΕ έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διερεύνηση της δυνατότητας ο ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχει στο Μετοχικό κεφάλαιο της ELICA με ποσοστό 33,3% και τα μέρη συνεργάζονται στενά, τόσο σε Τεχνικό όσο και σε Επιχειρησιακό επίπεδο με στόχο τη γρηγορότερη ανάπτυξη του GREGY.

 

Την αιγυπτιακή πλευρά εκ μέρους του Υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Δρ. Mohamed Shaker, εκπροσώπησε ο Dr. Mohina, Πρώτος Υφυπουργός Στρατηγικού Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, υπογραμμίζοντας τη σταθερή στήριξη της Αιγύπτου στο έργο και την σημασία του για την περιοχή.

 

To GREGY εντάχθηκε πρόσφατα στη λίστα των Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί ορόσημο για την οικονομική διάσταση του εμβληματικού αυτού έργου και που θα συνδράμει στην γρηγορότερη ανάπτυξη του, όπως επεσήμαναν στις ομιλίες τους η κα. Nandita Parshad, Διευθύνουσα Σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και ο κ. Markus Berndt, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Noam Boussidan, εκπρόσωπο του World Economic Forum και με την παρουσία πολλών υψηλών προσκεκλημένων, του Υπουργού Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπαναστασίου, γενικών γραμματέων Υπουργείων και Διεθνών Οργανισμών.