Στο "μικροσκόπιο" των Ρυθμιστών ενεργειακή μετάβαση, ασφάλεια εφοδιασμού και demand-response - Τι συζήτησαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ERRA
Τα βασικά ερωτήματα της ενεργειακής μετάβασης απασχόλησαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Ρυθμιστών Ενέργειας, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολούθησαν τις εργασίες, ενώ ειδική μνεία έγινε σε θέματα συμμετοχής του καταναλωτή στην αγορά και σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας.
Αρχικά να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση της Ένωσης ενέκρινε την είσοδο της ελληνικής ΡΑΑΕΥ ως πλήρες μέλος, γεγονός που όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Αρχής, συνιστά σημαντική εξέλιξη καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα διηπειρωτικό συνδετικό κρίκο με σημαντική συμβολή στην περαιτέρω ωρίμανση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Εκτός από την αντιπροσωπεία της Ρυθμιστικής Αρχής που βρέθηκε στη Γενική Συνέλευση, το "παρών" στις εργασίες της συνέλευσης έδωσε και ο Διευθυντής Στρατηγικής του ΔΕΣΦΑ, Μιχάλης Θωμαδάκης.
Αν και οι συμμετέχοντες στην ERRA έχουν διαφορετικό «σημείο εκκίνησης» ως προς τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης γεγονός που καταδείχθηκε και στις τοποθετήσεις και παρεμβάσεις των ομιλητών, εντούτοις η συμμετοχή των καταναλωτών στη όλη διαδικασία της μετάβασης από την σκοπιά της απόκρισης-ζήτησης, η ασφάλεια εφοδιασμού αλλά κι ακόμη περισσότερο, η προσέγγιση με την οποία κινούμαστε προς το net-zero βρέθηκαν υψηλά στην «ατζέντα» των συζητήσεων.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, ολοένα και περισσότερες φωνές μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών που αποτελούσαν και το ακροατήριο της συζήτησης, ασπάζονται την άποψη ότι η προσπάθεια της ενεργειακής μετάβασης δεν μπορεί να στηριχθεί αυστηρά και μόνο στην γενική κι αόριστη επίκληση της «πράσινης» ενέργειας. Αυτό διότι το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους της αγοράς ενέργειας, όπως αποτυπώθηκε και στις εργασίες της γενικής συνέλευσης, είναι που θα βρεθούν τα χρήματα τόσο για την επίτευξη των στόχων όσο και για την επίτευξή τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι ανάλογος «σκεπτικισμός» εκφράζεται και από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, αν δηλαδή, εν τέλει η πρωτοβουλία «Reduction Inflation Act» που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, θα δουλέψει πραγματικά. Η συνολικότερη προβληματική του εγχειρήματος που ονομάζεται «ενεργειακή μετάβαση» και συναντάται στις περισσότερες αγορές εντός και εκτός Ευρώπης, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αφορά στο πως θα συνδυαστούν με βιώσιμο τρόπο η προσιτή και ασφαλή ενέργεια.
Σε ότι αφορά το κομμάτι του demand-response αποδεικνύεται όπως μετέφεραν και μια σειρά στελέχη διαχειριστών ανά την Ευρώπη ότι αποτελεί μέρος της λύσης και όχι απλώς μια πρόσθετη υπηρεσία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Εδώ το ερώτημα εστιάζει στον εξοπλισμό των καταναλωτών, καθώς μια ενεργότερη συμμετοχή των καταναλωτών προϋποθέτει «έξυπνους μετρητές». Για την ώρα σημαντικά βήματα προόδου και ωρίμανσης καταγράφονται στις σκανδιναβικές χώρες και τη Γαλλία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μια διαδικασία αναζήτησης προκειμένου να καθιερώσει το demand response ως οργανικό μέρος στην αγορά της.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η ένταξη της ΡΑΕ στην Περιφερειακή Ένωση Ρυθμιστών Ενέργειας σηματοδοτεί αυξημένο ρόλο της ελληνικής αρχής στην διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου είτε με την παροχή τεχνικής υποστήριξης, είτε με την παροχή τεχνογνωσίας σε ζητήματα αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και αγορών.
Τέλος, η ένταξη της ΡΑΕ στο περιφερειακό ρυθμιστικό σχήμα της ERRA επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, γεγονός που εγγράφεται υπέρ της ενίσχυσης της δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε αγορές εκτός συνόρων.