CDC: SOS για θανατηφόρο βακτήριο λόγω κλιματικής αλλαγής – Τι λέει στο topontiki.gr η Επιδημιολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

27 09 2023 | 14:46Ρίτα Μελά

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ για το επικίνδυνο βακτήριο Vibrio vulnificus, που προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων και των ακραίων καιρικών φαινομένων, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Το εν λόγω επικίνδυνο βακτήριο, που προκαλεί σηψαιμία και εάν δεν διαγνωστεί άμεσα, μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο, δεν έχει εντοπιστεί ακόμα στην Ελλάδα, όπως είπε στο topontiki.gr η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου : «Ωστόσο επειδή η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τη χώρα μας και έχουμε προβλήματα με τις πλημμύρες και τα μολυσμένα νερά, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί.»Αυτό μπορεί να γίνει με  τη μετακίνηση πληθυσμού π.χ (όσοι ταξιδεύουν στις Η.Π.Α) αλλά και με το εμπόριο π.χ τη μεταφορά αγαθών όπως τα όστρακα στα οποία επωάζεται.

Η καθηγήτρια επεσήμανε, επίσης, ότι όσοι σκέπτονται να επισκεφτούν αυτές τις χώρες θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον ΕΟΔΥ για τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν αλλά και τα φάρμακα που  θα πρέπει να λάβουν σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα, όπως π.χ γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Ακόμη, οι κάτοικοι ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν  παραμένουν μολυσμένα λιμνάζοντα νερά, από τις πρόσφατες πλημμύρες εξαιτίας της θεομηνίας Daniel,  θα πρέπει να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής. Η κυρία Ψαλτοπούλου συνιστά: «Πολύ καλό μαγείρεμα στο φαγητό, πλύσιμο με άφθονο καθαρό νερό στα φρούτα και τα λαχανικά και καλή υγιεινή των χεριών. Επίσης να σπεύσουν στο γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα, όπως διάρροια, εμετούς κλπ», είπε στο topontiki.gr η κυρία Ψαλτοπουλου.

Ο συναγερμός του CDC

Σύμφωνα με πρόσφατη επείγουσα ανακοίνωση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ, οι πολίτες και οι κλινικοί ιατροί πρέπει να είναι ενήμεροι για τον αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από το βακτήριο Vibrio vulnificus λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν την πρόσφατη δημοσίευση της Emily Harris στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας JAMA.

Η μελέτη

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από Vibrio vulnificus, ο οποίος προκαλεί περίπου 150 έως 200 καταγεγραμμένα κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας από το 1988. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται όταν τα βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν σε θερμά αλμυρά και υφάλμυρα νερά, έρχονται σε επαφή με μια ανοιχτή πληγή. Ωστόσο, περίπου το 10% των περιστατικών οφείλονται στην κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων οστρακοειδών. Οι λοιμώξεις τραυμάτων από Vibrio vulnificus έχουν σύντομη περίοδο επώασης και χαρακτηρίζονται από νεκρωτική λοίμωξη του δέρματος και των μαλακών μορίων, με ή χωρίς αιμορραγικά στοιχεία.

Θεραπεία

Πολλά άτομα με μόλυνση τραύματος από Vibrio vulnificus απαιτούν εντατική φροντίδα ή χειρουργική αφαίρεση ιστού. Συνολικά έως και το 20% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από Vibrio vulnificus στις ΗΠΑ πεθαίνουν μετά από τη μόλυνση. Δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τον περασμένο Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι μολύνσεις από Vibrio vulnificus στις πολιτείες της Ανατολικής Ακτής, συμπεριλαμβανομένων του Κονέκτικατ, της Νέας Υόρκης και της Βόρειας Καρολίνας οδήγησαν σε αρκετούς θανάτους.

Σύμφωνα με τα CDC, οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη, ηπατική νόσο), θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων σε παράκτια ύδατα, ιδιαίτερα κοντά στον Κόλπο του Μεξικού ή στην Ανατολική Ακτή.

Οι κλινικοί ιατροί πρέπει να συμπεριλαμβάνουν το Vibrio vulnificus στις πιθανές αιτίες λοίμωξης σε ασθενείς με ανοικτές πληγές που εκτέθηκαν σε παράκτια ύδατα. Σε περίπτωση υψηλής υποψίας για λοίμωξη από Vibrio vulnificus, θα πρέπει να ενεργούν γρήγορα όταν ξεκινούν αντιβιοτική θεραπεία και να προβαίνουν σε έγκαιρη χειρουργική επέμβαση, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και ακρωτηριασμό, για τη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης του ασθενούς.