«Ανθίζουν» οι ενεργειακές startups στην Ευρώπη – Που δραστηριοποιούνται και πως επιτυγχάνουν οι 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες ομάδες

Περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις ενέργειας της Ευρώπης το 2022, καταγράφοντας αύξηση 28% σε σχέση με το ποσοστό του 2021.

Και τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι τώρα, προοιωνίζονται μία ακόμα λαμπρή χρονιά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει επενδύσεις που εγγύζουν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Της επενδυτικής κούρσας ηγείται μέχρι στιγμής η startup ηλιακής υποδομής 1KOMMA5°, με έδρα τη Γερμανία, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει μόνο τον περασμένο Ιούνιο 430 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, για τις ευρωπαϊκές ηλιακές startups οι επενδύσεις καταγράφουν ήδη αύξηση 398% σε σχέση με πέρυσι, με τις εταιρείες να λαμβάνουν υποστήριξη 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος Μαΐου 2023. Αυτό συγκρίνεται με τα 1,2 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, σύμφωνα με έρευνα της Avnet Abacus.

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, οι νεοφυείς επιχειρήσεις ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης είχαν αντλήσει χρηματοδότηση 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα από το ρεκόρ του προηγούμενου έτους των 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μέση επένδυση στην ευρωπαϊκή ηλιακή ενέργεια διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό των 166,1 εκατ. δολ. φέτοςδολάρια, σε σύγκριση με μέσο όρο 88,3 εκατομμύρια δολάρια το 2022 και 22,9 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Η μέση ποσότητα επιχειρηματικού κεφαλαίου που ρέει στην ευρωπαϊκή ηλιακή ενέργεια μέχρι στιγμής φέτος (166,1 εκατ. δολάρια) επισκιάζει τον παγκόσμιο μέσο όρο της κατηγορίας των 116,8 εκατομμυρίων δολαρίων και τον μέσο όρο των ΗΠΑ 113,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με τη νέα αυτή χρηματοδότηση που ρέει στα ταμεία τους, οι νεοφυείς επιχειρήσεις συχνά αποφασίζουν να ενισχύσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Αντλώντας στοιχεία από το Dealroom το shifted.eu αναλύει τις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες ενεργειακές startups στην Ευρώπη τους τελευταίους 12 μήνες. Σημειώνεται ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονται εταιρείες που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια.

1ΚΟΜΜΑ 5°

Ο  γερμανικός  «μονόκερος» εγκατάστασης ηλιακών πάνελ  1KOMMA5° βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τεράστια αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Δέχθηκε συνολικά επενδύσεις 730 εκατ. ευρώ και αύξησε το εργατικό της δυναμικό κατά 263% στους 229 υπαλλήλους. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2021.

Νewcleo

Η startup Νewcleo πυρηνικής ενέργειας με έδρα το Λονδίνο κατασκευάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες με στόχο τη μείωση των πυρηνικών αποβλήτων και την προσφορά μιας εναλλακτικής σταθερής πηγής ενέργειας. Τον Ιούνιο του 2022 συγκέντρωσε χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ, ενώ από την ίδρυσή της το 2021 έχει αντλήσει συνολικά κεφάλαια 411,5 εκατ. ευρώ.

Αύξησε το εργατικό της δυναμικό κατά 181% σε 239 υπαλλήλους.

Electra

Η Electra, με έδρα το Παρίσι, παρέχει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και υποστηρίζει ότι φορτίζει τις μπαταρίες πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο πάροχο στην αγορά. Η εφαρμογή παρέχει ανάλυση των κοντινών σταθμών παραγωγής ενέργειας για να κατευθύνει τους οδηγούς στον καλύτερο για το όχημά τους και επιτρέπει την έγκαιρη κράτηση του χώρου. Έχει λάβει συνολική χρηματοδότηση 175 εκατ. ευρώ και αύξησε το εργατικό της δυναμικό κατά 174% στους 184 υπαλλήλους. Ιδρύθηκε επίσης το 2021

Powerdot

Η Powerdot με έδρα τη Λισαβόνα διαχειρίζεται την εγκατάσταση και τη συντήρηση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που προσφέρονται σε εταιρείες που εδρεύουν σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις. Μάζεψε 150 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2022 από την Antin Infrastructure Partners. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 και αύξησε το εργατικό της δυναμικό κατά 144% στους 134 υπαλλήλους

Enpal

O ηλιακός μονόκερος Enpal προσφέρει ευέλικτες επιλογές ενοικίασης και αγοράς ηλιακών πάνελ για ιδιοκτήτες κατοικιών στη Γερμανία που θέλουν να παράγουν τη δική τους ηλιακή ενέργεια. Από το 2017 που ιδρύθηκε έχει συγκεντρώσει 2,2 δισ. ευρώ  από επενδυτές,  όπως η BlackRock, η SoftBank και η HV Capital.

Αύξησε το εργατικό της δυναμικό κατά 137% σε 1.943 υπαλλήλους

Verkor

Η Verkor, που ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στη Γαλλία, εργάζεται για την ενίσχυση της παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη. Διαθέτει ένα κέντρο καινοτομίας κατασκευής όπου αναπτύσσονται προϊόντα κυψελών και δομοστοιχείων και πρόκειται να ανοίξει το πρώτο της mega-εργοστάσιο για να ξεκινήσει την κατασκευή κυψελών μπαταρίας το 2023. Εξασφάλισε 250 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους από την Bpifrance, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη Demeter. Αύξησε φέτος το εργατικό της δυναμικό κατά 123% στους 227 υπαλλήλους

Protium Green Solutions Ltd.

Η βρετανική Protium Green Solutions , που ιδρύθηκε το  2019 σχεδιάζει υποδομές πράσινου υδρογόνου. Τον Ιούνιο του 2022 συγκέντρωσε 40,5 εκατομμύρια στερλίνες από την SWEN Capital Partners και την Barclays. Αύξησε φέτος το εργατικό της δυναμικό κατά 103% στους 71 υπαλλήλους.

Greener Power Solutions

Ο ολλανδική πάροχος μπαταριών κινητής τηλεφωνίας Greener Power Solutions προσφέρει μια πιο βιώσιμη επιλογή παροχής ενέργειας για εργοτάξια και εκδηλώσεις, εγκαταστάσεις σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και προσωρινές λύσεις για ελλείψεις ρεύματος. Τον Ιούνιο του 2022 συγκέντρωσε 45 εκατ. ευρώ από την DIF Capital Partners, ενώ συνολικά από την ίδρυσή της το 2017 έχει μαζέψει 53 εκατ. ευρώ. Αύξησε φέτος το εργατικό της δυναμικό κατά 100% στους 56 υπαλλήλους

Carbfix

Η εταιρεία Carbfix, με έδρα την Ισλανδία, προσφέρει μια λύση αποθήκευσης CO2 που μετατρέπει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε πέτρα. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει φυσικά, αλλά διαρκεί χιλιάδες χρόνια, αλλά η συγκεκριμένη startup επιταχύνει τη χρονική περίοδο σε λιγότερο από δύο χρόνια. Έλαβε επιχορήγηση 117 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και τον Εκτελεστικό Οργανισμό ΜΜΕ (EISMEA) τον Ιούνιο του 2022. Αύξησε φέτος το εργατικό της δυναμικό κατά 95% σε 39 υπαλλήλους. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2006.

Volta Trucks

Η σουηδική Volta Trucks αναπτύσσει ένα πλήρως ηλεκτρικό φορτηγό για εμπορικές μεταφορές εμπορευμάτων, προσφέροντας ένα φάσμα υπηρεσιών που καλύπτουν τη συντήρηση, τη χρέωση και την ασφάλιση με μηνιαία χρέωση. Από την ίδρυσή της το 2019 έχει δεχθεί επενδύσεις περίπου  379 εκατ. ευρώ. Φέτος αύξησε το εργατικό της δυναμικό κατά 87% σε 801 υπαλλήλους

 

 

 

 

σ