Αριστοτέλης Χαντάβας (SolarPower Europe) στο Athens Energy Summit: Πρέπει να βαδίσουμε γρηγορά το δρόμο του εξηλεκτρισμού

Στο πλαίσιο του Athens Energy Summit, ο Πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας, ανέδειξε τις νέες εξαιρετικές επιδόσεις της Ευρώπης στην ηλιακή ενέργεια, μίλησε για το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε ΑΠΕ που συγκεντρώνει η Ελλάδα και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να μετουσιωθεί το ενδιαφέρον αυτό σε επενδύσεις που θα αλλάξουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

 

Μιλώντας για τη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Solar Power Europe ανέφερε ότι τα φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη το 2022 έφθασαν σε ισχύ τον αριθμό - ρεκόρ των 41,4 GW, ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια επιπλέον σπίτια με ηλιακή ενέργεια και να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά περισσότερα από 100 δεξαμενόπλοια LNG. Ο κ. Χαντάβας μίλησε, επίσης, για τη σημαντική συμβολή της SolarPower Europe στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ηλιακή Ενέργεια, σύμφωνα με τους στόχους της οποίας, το 2030 η Ευρώπη θα διαθέτει 600 GW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών. Ωστόσο, επισήμανε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της Solar Power Europe, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να αγγίξει ακόμη και το 1TW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών, μέχρι το 2030.

 

Αναφορικά με τη χώρα μας, ο Πρόεδρος της SolarPower Europe, σημείωσε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ενέργειας.  Τόνισε, ωστόσο, ότι αν και υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, η έλλειψη χωροθέτησης για την εγκατάσταση νέων υποδομών αλλά και o κορεσμός των υφιστάμενων δικτύων είτε αποτρέπει τους επενδυτές είτε αυξάνει το επενδυτικό ρίσκο. Παράλληλά, ο κ. Χαντάβας μοιράστηκε τον προβληματισμό του για τις όλο και συχνότερες περικοπές ισχύος στις ΑΠΕ, που όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί μελλοντικά να αποτελέσουν τροχοπέδη για υπάρχουσες και νέες επενδύσεις.

 

Μιλώντας για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στη χώρα μας, ο κ Χαντάβας τόνισε την ανάγκη αύξησης των υποδομών αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού με ταυτόχρονη μεγαλύτερη διείσδυσή του στις μεταφορές και στη θέρμανση, αλλά και την ανάγκη σταδιακής εξέλιξης της Ελλάδας από εισαγωγική σε εξαγωγική χώρα ενέργειας.