COP24: Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (μισο)γεμάτο το ποτήρι.

Ουσιαστικά η απόφαση του Κατοβίτσε είναι ο ορισμός του «too little, too late».

 

Με 12 χρόνια και μισό βαθμό να μας χωρίζουν από την κλιματική καταστροφή, η απόφαση στο Κατοβίτσε είναι επικίνδυνα "ξεδοντιασμένη".

 

Οι Παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο τέλος της COP24, όπως αναγνώστηκαν από την κα Patricia Espinosa, Εκτελεστική Γραμματέα της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος, προσπαθούν αλλά δεν καταφέρνουν να κρύψουν την αποτυχία, κάτι που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ φοβόταν εξ αρχής όπως ξαναγράψαμε.

 

ΔΗΛΩΣΗ Γ.Γ. ΟΗΕ, ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ

«Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω την Προεδρία της COP για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε για τη διοργάνωση αυτής της 24ης συνόδου στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Θέλω επίσης να αναγνωρίσω το ακούραστο έργο της κα Patricia Espinosa, εκτελεστικής γραμματέως της UNFCCC [Σύμβαση πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος], καθώς και του προσωπικού της κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου.

Και φυσικά θέλω να ευχαριστήσω όλα τα κράτη μέλη για τη δέσμευσή τους και την αφοσίωσή τους, η οποία αποδείχθηκε για άλλη μια φορά μέσω αμέτρητων ωρών εργασίας εδώ τις τελευταίες ημέρες

Το Κατοβίτσε έδειξε για μια ακόμη φορά την ανθεκτικότητα της Συμφωνίας των Παρισίων, του σταθερού οδικού μας χάρτη δράσης για την κλιματική αλλαγή.

Η έγκριση του Προγράμματος Εργασίας του Συμφώνου των Παρισίων αποτελεί τη βάση μιας διαδικασίας μετασχηματισμού η οποία θα απαιτήσει ενισχυμένη φιλοδοξία από τη διεθνή κοινότητα. Η επιστήμη έχει δείξει σαφώς ότι χρειαζόμαστε ενισχυμένη φιλοδοξία για να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Από τώρα και στο εξής, οι 5 προτεραιότητές μου θα είναι: φιλοδοξία, φιλοδοξία, φιλοδοξία, φιλοδοξία και φιλοδοξία

Φιλοδοξία για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής. Φιλοδοξία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Φιλοδοξία για τη χρηματοδότηση. Φιλοδοξία για την τεχνική συνεργασία αλλά και την ανάπτυξη και ενδυνάμωση ικανοτήτων. Φιλοδοξία για την τεχνολογική καινοτομία.

 

Η φιλοδοξία θα είναι στο επίκεντρο της Διάσκεψης Κορυφής για το Κλίμα, την οποία συγκαλώ τον Σεπτέμβριο του 2019

 

Και η φιλοδοξία πρέπει να καθοδηγήσει όλα τα κράτη μέλη κατά την προετοιμασία των εθνικά καθορισμένων δεσμεύσεων τους (NDC’s) για το 2020 για να αντιστραφεί η σημερινή τάση, στην οποία η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να εξελίσσεται πιο  γρήγορα από εμάς.

Είναι καθήκον μας να στοχεύσουμε για περισσότερα και βασίζομαι σε όλους εσάς να αυξήσετε τις φιλοδοξίες σας ώστε να μπορέσουμε να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή

 

Η ανταπόκριση του UN NEWS που εκφράζει τις θέσεις των ΗΕ είναι αποκαλυπτική της προσπάθειας να περάσει ένα θετικό μήνυμα αισιοδοξίας:

 

«Μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων κορυφής και βάσης - με πολλές υπερωρίες – οι 200 περίπου χώρες που συγκεντρώθηκαν στο Katowice της Πολωνίας για τη διάσκεψη COP24 των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή κλίματος, υιοθέτησαν το Σάββατο ένα «ισχυρό» σύνολο κατευθυντήριων γραμμών εφαρμογής για την συμφωνία του 2015 του Παρισιού, με στόχο τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2° C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα

 

Ακόμη και σε αυτή την παράγραφο καταγράφεται η αποτυχία: η αναφορά είναι στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ η έκθεση της IPCC που συζητήθηκε όσο τίποτε άλλο στις αίθουσες του COP24 αναφέρεται σε 1,5ο Κελσίου και περιγράφει τι θα γίνει αν ξεπεραστεί αυτό το όριο.

Δυστυχώς για την ανθρωπότητα, δεν δέχτηκαν την έκθεση 4 χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ) και αυτό ήταν αρκετό για να μην υιοθετηθεί, ως καθοριστική και οδηγός μελλοντικών δράσεων ή μάλλον αντιδράσεων για την αποφυγή της κλιµατικής καταστροφής.

 

«Μετά από πολλές άγρυπνες νύχτες, χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τον Πρόεδρο του COP24, Michal Kurtyka, καθώς άνοιξε την ολομέλεια της συνεδρίασης της συνόδου, η οποία αναβλήθηκε για περίπου δέκα φορές.

Η εγκριθείσα δέσμη κατευθυντήριων γραμμών, που ονομάζεται "Βιβλίο Κανόνων", έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει μεγαλύτερη φιλοδοξία για την αντιμετώπιση του κλίματος και να προστατέψει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.»
 

ΤΙ συμφωνήθηκε και πως.

 

Ένα από τα βασικά στοιχεία του «πακέτου Katowice» είναι ένα λεπτομερές πλαίσιο διαφάνειας, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνών, που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα παρέχουν πληροφορίες η μία στην άλλη σχετικά με τα εθνικά σχέδια δράσης τους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και μέτρων μετριασμού και προσαρμογής.


Επιτεύχθηκε επίσης συμφωνία για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με ομοιόμορφο τρόπο και εάν οι φτωχότερες χώρες αισθάνονται ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθορισμένα πρότυπα, μπορούν να παραθέσουν τους λόγους και να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την ενίσχυση της ικανότητάς τους σε αυτόν τον τομέα.


Σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης από τις ανεπτυγμένες χώρες για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, το κείμενο (μετα)θέτει την απόφαση για νέους πιο φιλόδοξους στόχους από το 2025 και μετά, από την τρέχουσα δέσμευση για κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως από το 2020.


Ένα άλλο αξιοσημείωτο επίτευγμα αυτών των διαπραγματεύσεων είναι ότι τα έθνη συμφώνησαν για τον τρόπο συλλογικής αξιολόγησης (global stocktake) της αποτελεσματικότητας της δράσης για το κλίμα το 2023 και για τον τρόπο παρακολούθησης και αναφοράς της προόδου στην ανάπτυξη και μεταφορά τεχνολογίας.


«Οι κατευθυντήριες γραμμές που οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν, εργαζόμενες μέρα και νύχτα, είναι ισορροπημένες και αντικατοπτρίζουν σαφώς τον τρόπο κατανομής των ευθυνών μεταξύ των εθνών του κόσμου», δήλωσε η κα Espinosa.

«Ενσωματώνουν το γεγονός ότι οι χώρες έχουν διαφορετικές δυνατότητες καθώς και οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις στο εσωτερικό τους, παρέχοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για μια συνεχώς αυξανόμενη φιλοδοξία».


«Ενώ ορισμένες λεπτομέρειες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, το σύστημα είναι στο μεγαλύτερο μέρος του έτοιμο», πρόσθεσε.


Άρθρο 6: Ένα μείζονος σημασίας θέμα που δεν υπήρξε συναίνεση.


Τελικά, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν σε ένα βασικό ζήτημα, το οποίο εκ των πραγμάτων, θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι για συζήτηση κατά την επόμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος, COP25, η οποία θα διεξαχθεί στη Χιλή.

 

Αυτό είναι το ζήτημα που είναι γνωστό ως "άρθρο 6" και αφορά τους λεγόμενους "μηχανισμούς της αγοράς" οι οποίοι επιτρέπουν στις χώρες να ανταποκριθούν σε ένα μέρος των εθνικών στόχων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.


Αυτό γίνεται για παράδειγμα μέσω των «αγορών άνθρακα» ή του «εμπορίου άνθρακα», το οποίο επιτρέπει στις χώρες να εμπορεύονται τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η συμφωνία του Παρισιού αναγνωρίζει την ανάγκη για παγκόσμιους κανόνες σχετικά με το θέμα αυτό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των προσπαθειών όλων των χωρών και να εξασφαλιστεί ότι κάθε τόνος εκπομπών που εκλύονται στην ατμόσφαιρα λογίζεται και προσμετράτε.


Με αυτά και με αυτά το τενεκεδάκι του κλίματος, έφαγε την κλωτσιά του από την Πολωνία του άνθρακα για να καταλήξει του χρόνου στην Χιλή.

Το Νοέμβρη ή Δεκέμβρη του 2019, θα μας έχουν μείνει 11 χρόνια, θα έχουμε περάσει 12 μήνες με πλημμύρες και φωτιές, και θα περιμένουμε και πάλι, μήπως και αφυπνιστούν οι πολιτικοί.

 

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2018

Ανταπόκριση από το COP24: εδώ που δεν έσβησε η ελπίδα, παρά τις πολτικές αντιξοότητες

 

Tags