SolarPower Europe: Έως και 84% εξοικονόμηση στους λογαριασμούς πέτυχαν τα νοικοκυριά με φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας

12 03 2023 | 10:09

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας εξοικονόμησαν έως και 84% στους λογαριασμούς τους το 2022.

Σύμφωνα με έκθεση της SolarPower Europe, σε σύγκριση με τα σπίτια που καταναλώνουν φυσικό αέριο για θέρμανση, τα εν λόγω νοικοκυριά στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία εξοικονόμησαν μέχρι και 3.700 ευρώ πέρυσι. Έτσι, θα μπορούν να αναμένουν εξοικονόμηση χρημάτων και στο μέλλον, σημειώνει η έκθεση.

Ακόμη και αν οι τιμές του φυσικού αερίου πέσουν στα προ της κρίσης επίπεδα, θα εξακολουθούν να εξοικονομούν στα νοικοκυριά έως και 73%. Στο πιο πιθανό σενάριο όπου οι τιμές του φυσικού αερίου θα σταθεροποιηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, οι Ευρωπαίοι θα εξοικονομήσουν έως και 76%.

Το "Solar Powers Heat 2023" αποκαλύπτει ότι τα φωτοβολταϊκά και οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν ως δυναμικό δίδυμο, ανατρέποντας την λαθεμένη αντίληψη ότι τα ηλιακά πάνελ δεν μπορούν να συμβάλουν στην περίοδο θέρμανσης. Οι νέοι αριθμοί δείχνουν ότι, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, τα οικιακά φωτοβολταϊκά συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση της ζήτησης στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη και σε έτη με ιδιαίτερα ψυχρούς χειμώνες, στη βόρεια Ευρώπη, μπορούν να συνεισφέρουν το 36% των αναγκών μιας αντλίας θερμότητας. Σε έτη με θερμούς χειμώνες, έως και το 63% των αναγκών μιας αντλίας θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να καλυφθεί από φωτοβολταϊκά.

Η ανάλυση διαπιστώνει ότι παραμένουν προκλήσεις για να αποκομίσουν αυτό το όφελος όλοι οι Ευρωπαίοι. Χρειάζονται πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο για να διασφαλιστεί ότι οι όσοι εγκαθιστούν πάνελ και αντλίες θα δουν απόδοση της επένδυσης εντός 10 ετών.

s