COP24: οι τεχνολογίες της ABB συμβάλλουν στη μάχη της κλιματικής αλλαγής.

11 12 2018 | 05:42

Η τεχνολογία κατέχει το κλειδί για τη λειτουργία του κόσμου χωρίς την καταστροφή του πλανήτη. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της ABB  στη διάσκεψη COP24 για το κλίμα, η οποία διεξάγεται από τις 2 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2018 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η COP24 συγκεντρώνει τους ηγέτες του κόσμου για να αποφασίσουν την εφαρμογή μέτρων για την επίτευξη κλιματικών στόχων. Στη φετινή διάσκεψη, οι εκπρόσωποι της ABB θα ενθαρρύνουν την έγκαιρη και ταχεία υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών σχετικά με τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η αντιπροσωπεία της ABB, υπό την ηγεσία του διευθύνοντα συμβούλου της ABB Poland, Pawel Lojszczyk, υποστηρίζει ότι ο κόσμος μπορεί να προχωρήσει  προς την επίτευξη του κλιματικού στόχου της συμφωνίας του Παρισιού, που ολοκληρώθηκε στη COP21 το 2015, αναβαθμίζοντας τη γήρανση των υποδομών, και εφαρμόζοντας τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

«Διαθέτουμε ήδη πολλές από τις τεχνολογίες που επιτρέπουν τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τη βελτίωση της βιομηχανικής αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας και τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων και συστημάτων μεταφορών», δήλωσε ο Pawel Lojszczyk. «Αν θέλαμε να εφαρμόσουμε αυτές τις τεχνολογίες σε προτεραιότητα, θα έρθουμε πολύ πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου».

Η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας είναι η αντικατάσταση των αναποτελεσματικών ηλεκτρικών κινητήρων με νεότερα μοντέλα που μπορούν να ρυθμίσουν την ταχύτητά τους ανάλογα με το φορτίο. Εάν αυτό γίνει σε όλους τους 300 εκατομμύρια κινητήρες που λειτουργούν σήμερα, η συνολική παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10% - ισοδύναμη με την παραγωγή σχεδόν 300 πυρηνικών σταθμών.

Μια άλλη σημαντική ευκαιρία για την ABB αποτελεί η ηλεκτροκίνηση, η οποία πρωτοστάτησε στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στη θάλασσα και πιο πρόσφατα στο δρόμο, με τον κορυφαίο πάροχο σταθμών ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με περισσότερες από 8.000 εγκαταστάσεις γρήγορης φόρτισης σε 68 χώρες. Για τα δίκτυα λεωφορείων, η ABB πρωτοστάτησε στις λύσεις "charging opportunity", οι οποίες προσφέρουν υψηλή ισχύ φόρτισης μέσω αυτοματοποιημένης σύνδεσης. Με τυπικούς χρόνους φόρτισης 3-6 λεπτών, το σύστημα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα δίκτυα λεωφορείων εγκαθιστώντας φορτιστές σε τελικά σημεία, τερματικά και ενδιάμεσα στάσεις.

Μια δεύτερη καινοτομία είναι η δυνατότητα flash charging φόρτισης της ABB, η οποία επαναφορτίζει τη μπαταρία του λεωφορείου σε 20 δευτερόλεπτα ή λιγότερο, καθώς οι επιβάτες επιβιβάζονται. Διαρκεί λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο να συνδεθεί ο δίαυλος σε μια επαφή φόρτισης υψηλής απόδοσης. Η τεχνολογία έχει ήδη υιοθετηθεί στη Γενεύη και στη Νάντη και παρουσιάστηκε στη διάσκεψη κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τον Ιανουάριο.

Οι δραστηριότητες της ΑΒΒ στην Πολωνία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και παραγωγή πρωτοποριακών τεχνολογιών. Η Πολωνία φιλοξενεί ένα από τα επτά Κέντρα Επιχειρηματικής Έρευνας της ABB και η εταιρεία διαθέτει περίπου 8.000 εργαζόμενους σε εθνικό επίπεδο, εκ των οποίων 2.900 εργάζονται στην παραγωγή σε 12 εργοστάσια παραγωγής σε όλη τη χώρα. Ο εξοπλισμός της ABB εγκαθίσταται σε όλες σχεδόν τις κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων βασικών τμημάτων του συστήματος μεταφοράς της χώρας, καθώς και σε μεγάλες μονάδες παραγωγής και βασική σιδηροδρομική υποδομή.

Η ABB διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στις διασκέψεις για το κλίμα από το 2015, όταν υπογράφηκε η συμφωνία του Παρισιού. Περισσότερο από τα μισά από τα παγκόσμια έσοδα της εταιρείας προέρχονται από τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν άμεσα τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, και η εταιρεία αποσκοπεί στην αύξηση της συμβολής αυτής σε 60% μέχρι το 2020. Η δέσμευση της εταιρείας να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δικών της δραστηριοτήτων - έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές της κατά 40% έως το 2020, με αναφορά τα επίπεδα του 2013.

Στην Πολωνία και σε όλο τον κόσμο, η ABB πιστεύει ότι επενδύοντας σε πρωτοποριακές τεχνολογίες, μπορεί ο κόσμος να συνεχίσει να αναπτύσσεται, χωρίς να καταστρέφει τον πλανήτη.

 

5 Δεκεμβρίου 2018

Πηγή: ABB