Η ιστορία του FreiburgCup.

09 12 2018 | 09:53

Το Freiburg είναι γνωστό ως η «πιο πράσινη πόλη στη Γερμανία». Η πόλη των 250.000 κατοίκων έχει στραφεί εδώ και καιρό στην εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω ανανεώσιμων πηγών και στην εφαρμογή ενός οικολογικού μοντέλου για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων  υψηλής απόδοσης που διαθέτει φθάνει το 70% στα ποσοστά ανακύκλωσης και παράγει 335,3kg αποβλήτων ανά κάτοικο, αρκετά κάτω από το μέσο όρο της χώρας που φτάνει τα 462kg.

Παρόλα αυτά, η πόλη δεν έχει ξεφύγει από ένα αυξανόμενο πρόβλημα που πλήττει τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, τα πλαστικά ποτήρια του καφέ μιας χρήσης. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα πλαστικά  ποτήρια του καφέ εξαπλώθηκαν ως μια βολική και μοντέρνα λύση. Όπως και στην υπόλοιπη Γερμανία έτσι και στο Freiburg τα πλαστικά ποτήρια του καφέ μιας χρήσης έγιναν σύντομα πρόβλημα για τρείς κυρίως λόγους: Αρχικά, είναι μια πηγή αποβλήτων που δεν είναι εύκολα ανακυκλώσιμη, είναι ογκώδη με αποτέλεσμα να γεμίζουν τους κάδους απορριμμάτων και τέλος είναι πηγή ρύπανσης για το φυσικό περιβάλλον.

 Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται 2,8 δισεκατομμύρια πλαστικά ποτήρια του καφέ μιας χρήσης, πράγμα που αποτελεί μια αυξανόμενη ροή αποβλήτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στα μέσα του 2016 ο δήμαρχος του Freiburg, Dieter Salomon, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει δράση και να σταματήσει «η τόσο υψηλή κατανάλωση των πλαστικών ποτηριών του καφέ μιας χρήσης». Γι’ αυτό το λόγο σχεδίασε μια εκστρατεία διάρκειας 4 μηνών. Ζητήθηκε από την ASF, τη δημοτική επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση, την συλλογή και την επεξεργασία των αποβλήτων, να προετοιμάσει την εκστρατεία.

Η ASF σχεδίασε ένα ποτήρι πολλών χρήσεων, από ανθεκτικό πλαστικό, το λεγόμενο FreiburgCup. Το μόνο μειονέκτημα του επαναχρησιμοποιήσιμου ποτηριού είναι το καπάκι μιας χρήσης του, το οποίο όμως είναι φτιαγμένο από ένα εύκολα ανακυκλώσιμο πλαστικό. Στην συνέχεια εφαρμόσθηκε ένα σύστημα εγγυοδοσίας που φάνηκε να είναι αρκετά αποτελεσματικό. Σύμφωνα με αυτό, ο πελάτης της καφετέριας κατά την παραγγελία του για καφέ στο χέρι έχει την δυνατότητα με την επιβάρυνση ενός μόνο ευρώ να πάρει τον καφέ του σε ποτήρι πολλαπλών χρήσεων. Το FreiburgCup θα μπορεί να το επιστρέφει όποια στιγμή επιθυμεί σε μια από τις καφετέριες που συμμετέχουν στο σύστημα παίρνοντας πίσω το  ευρώ που έδωσε. Ενναλακτικά,  αντί της επιστροφής των χρημάτων του μπορεί πολύ απλά να παραγγείλει ακόμα έναν καφέ που θα τον πάρει σε επαναχρησιμοποιήσιμο ποτήρι πληρώνοντας μόνο την αξία του καφέ. Συνοψίζοντας, ο κάθε καταναλωτής έχοντας δώσει μόνο ένα ευρώ έχει την δυνατότητα να παίρνει τον καφέ του στο χέρι σε επαναχρησιμοποιήσιμο ποτήρι από ένα πλήθος διαφορετικών καφετεριών. Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε, ότι το ποτήρι που επιστρέφεται δεν είναι ανάγκη να είναι καθαρό, αλλά η καφετέρια αναλαμβάνει να το πλύνει και να το έχει έτοιμο προς χρήση για τον επόμενο πελάτη.

Με τη σειρά  τους, οι καφετέριες που συμμετέχουν στο σύστημα προμηθεύονται εντελώς δωρεάν το FreiburgCup από την  ASF. Μέχρι στιγμής, η ΑSF  έχει παράγει 26.000 FreiburgCup, από τα οποία υπολογίζεται ότι το 15% δεν έχει ανακτηθεί, καθώς οι τουρίστες ή οι επισκέπτες του Freiburg τα κρατάνε σαν αναμνηστικό. Η απλότητα της εκστρατείας, μαζί με την  υψηλή ανταπόκριση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έκαναν το FreibugrCup να ξεπεράσει τις προσδοκίες της ASF.

Ενάμιση χρόνο μετά την κυκλοφορία του FreibugrCup, η ASF κατόρθωσε να επιτύχει τους τρεις στόχους που είχε θέσει. Πρώτον, το σύστημα κατάφερε να προσφέρει στους καταναλωτές μια εναλλακτική λύση για τα πλαστικά ποτήρια του καφέ μιας χρήσης. Δεύτερον, το FreiburgCup συνέβαλε στη μείωση των απορριμμάτων της πόλης. Τέλος, έχει συμβάλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα των πλαστικών ποτηριών του καφέ μιας χρήσης. Το FreiburgCup έχει εμπνεύσει άλλες εκστρατείες  που θα υλοποιηθούν στη Γερμανία και στο εξωτερικό, με τους δήμους, τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις οργανώσεις να πιέζουν για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τα πλαστικά ποτήρια του καφέ μιας χρήσης.

 

28 Σεπτεμβρίου 2018

Πηγή: eco παρατηρητήριο