Υδρογόνο: Νέο deal αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη

Νέα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης αναμένεται να δημιουργήσει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Equinor και η RWE. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια αλυσίδα εφοδιασμού για υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, επιτρέποντας στη Γερμανία να μειώσει την εξάρτησή της από την ενέργεια από άνθρακα και συνεπώς τις εκπομπές CO2.

Σχεδιάζουν να κατασκευάσουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία που αρχικά θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο και αργότερα με υδρογόνο που κατασκευάζεται στη Νορβηγία σε από κοινού κατασκευασμένες εγκαταστάσεις παραγωγής.

 

Οι εταιρείες δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τις οικονομικές τους δεσμεύσεις, αν και η RWE, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, είπε ότι η συνεργασία θα καλύψει επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η RWE,  η «συμφωνία περιλαμβάνει έργα μεγάλης κλίμακας που θα συμβάλουν στον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό καθώς και στην ενίσχυση της οικονομίας του υδρογόνου στη Γερμανία και την ΕΕ. Επιπλέον, η εταιρική σχέση θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια εφοδιασμού ενός ευρωπαϊκού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα».

Ο νέος αγωγός από τη Νορβηγία

Οι κοινές επενδύσεις βασίζονται σε έναν αγωγό υδρογόνου – που εξετάζεται επί του παρόντος από την Equinor, τη νορβηγική εταιρεία διαχείρισης συστήματος φυσικού αερίου Gassco και άλλους εταίρους – που στοχεύει στη σύνδεση της Νορβηγίας με τη Γερμανία και αναμένεται να ξεκινήσει τις παραδόσεις το 2030.

Εν αναμονή αυτής της υποδομής, η Equinor και η RWE προτείνουν μια σειρά επενδύσεων που θα αποτελέσουν βασικά δομικά στοιχεία για τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό υδρογόνου και τη χρησιμοποίησή του στον τομέα της ενέργειας από το 2030 και μετά.

«Μέσω αυτής της συνεργασίας θα ενισχύσουμε τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια για την κορυφαία βιομηχανική χώρα της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουμε μια βιώσιμη οδό προς μια αναγκαία ενεργειακή μετάβαση για βιομηχανίες. Η συνεργασία έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τη Νορβηγία σε βασικό προμηθευτή υδρογόνου στη Γερμανία και την Ευρώπη. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να χτιστεί μια βιομηχανία υδρογόνου στη Νορβηγία όπου το υδρογόνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για τις εγχώριες βιομηχανίες», υπογράμμισε ο Anders Opedal, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Equinor .

Από την πλευρά του ο Markus Krebber, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE σημειώνει ότι «για να σημειωθεί πρόοδος στη μετατροπή από ορυκτά καύσιμα σε υδρογόνο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια ταχεία άνοδο της οικονομίας του υδρογόνου». Και πρόσθεσε: «Το μπλε υδρογόνο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι η αρχή, με την επακόλουθη μετατροπή σε πράσινη παροχή υδρογόνου. Αυτό ακριβώς προωθούμε με τη συνεργασία μας – παρέχοντας στις βιομηχανίες σημαντικές ποσότητες υδρογόνου. Επιπλέον, οι προγραμματισμένες επενδύσεις μας σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο έτοιμο για υδρογόνο θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού σε έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα».

 

Πρώτα μπλε και μετά πράσινο υδρογόνο

Η Equinor έχει τη φιλοδοξία να επενδύσει σε έργα καθαρού υδρογόνου στην Ευρώπη με αρχική δυναμικότητα παραγωγής υδρογόνου 2 γιγαβάτ (GW) χαμηλών εκπομπών άνθρακα (μπλε) στη Νορβηγία έως το 2030 και έως 10 γιγαβάτ έως το 2038. Αυτές οι εγκαταστάσεις πρόκειται να τροφοδοτήσουν έναν αγωγό στη Γερμανία, η οποία αξιολογείται επί του παρόντος από την Gassco, την Equinor και τρίτα μέρη. Μόλις λειτουργήσει αυτός ο αγωγός, η Equinor θα μεταφέρει το μπλε υδρογόνο, το οποίο η RWE θα αγοράσει και θα χρησιμοποιήσει σε εργοστάσια αερίου έτοιμου για υδρογόνο.

Επιπλέον, η RWE και η Equinor θα συνεργαστούν σε έργα που στοχεύουν στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μακράν η πιο αποτελεσματική μορφή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σ

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να διερευνήσουν από κοινού δυνατότητες για υπεράκτια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στη Νορβηγία, τη Γερμανία και τις χώρες που γειτνιάζουν με τον προτεινόμενο αγωγό υδρογόνου. Και οι δύο εταιρείες ασχολούνται ήδη με την ανάπτυξη του AquaSector – ενός έργου στη Βόρεια Θάλασσα που στοχεύει στη δημιουργία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου 300 MW συνδεδεμένο με υπεράκτιους ηλεκτρολύτες που παράγουν πράσινο υδρογόνο.

Κοινές επενδύσεις στο H2-readiness

Η RWE και η Equinor σχεδιάζουν επίσης να επενδύσουν από κοινού σε ευέλικτους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με «hydrogen ready» (CCGT) στη Γερμανία συνολικής ισχύος 3 γιγαβάτ έως το 2030. Οι εν λόγω μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασίζονται σε τεχνολογία που είναι διαθέσιμη σε κλίμακα για την εξισορρόπηση της κυμαινόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος, οι μονάδες CCGT θα μπορούν να φτάσουν σε 50% vol καύσης υδρογόνου τη στιγμή της θέσης σε λειτουργία.

Οι εταιρείες θα ακολουθήσουν έναν οδικό χάρτη για να φτάσουν στο 100% την ικανότητα καύσης υδρογόνου μέχρι τα μέσα του 2030.

(της Ναταλίας Δανδόλου, Οικονομικός Ταχυδρόμος)

1