Mικρότερη από το στόχο η παγκόσμια βοήθεια για κλιματικά έργα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

02 12 2018 | 17:15

Νέα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η ετήσια οικονομική βοήθεια από πλούσιες σε φτωχές χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της έφτασε τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η έκθεση δημοσιεύεται λίγο πριν από την μεγάλη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Πολωνία τον επόμενο μήνα, και η χρηματοδότηση αυτών των έργων θα είναι μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Μια αντίστοιχη διάσκεψη κορυφής το 2009 κατέληξε σε συμφωνία για την επιστράτευση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2020, για τη χρηματοδότηση έργων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ το ποσό των κεφαλαίων αυξάνεται, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Αυστραλία έχουν σταματήσει να συνεισφέρουν στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι δεσμεύσεις τους δεν θα τηρηθούν.

Η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική επέκριναν αυτή την εβδομάδα τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου επειδή δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ενώ οι ηγέτες των μικρών νησιωτικών χωρών που πλήττονται χειρότερα από την κλιματική αλλαγή έχουν επανειλημμένα ζητήσει αυξημένα ποσά χρηματοδότησης.

Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες υπογραμμίζουν τις τρομερές συνέπειες που θα έχει η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας κατά περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς και τις μεγάλες ζημιές που θα υπάρξουν ακόμη και αν η υπερθέρμανση περιοριστεί στον 1,5 βαθμό.

Ωστόσο, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται σε τροχιά που θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα υπερθέρμανσης και οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται και πάλι μετά από μερικά χρόνια στασιμότητας.

 

28 Νοεμβρίου 2018

Πηγή: naftemporiki