Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Αλ-Μάλα, δήλωσε πως τα νέα έργα ΑΠΕ θα επιτρέψουν στη χώρα να καταστεί σημαντικός προμηθευτής ενέργειας και υδρογόνου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Αίγυπτος θέλει να στείλει ηλεκτρική ενέργεια στην Κύπρο και την Ελλάδα μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου. Αποτελεί ακόμη στόχο της να εξάγει υδρογόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
"Υπάρχει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά αυτή τη συνδεσιμότητα", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. Οι συζητήσεις για το καλώδιο προχωρούν και η Αίγυπτος θα μπορούσε να είναι έτοιμη να στείλει ενέργεια στην Ευρώπη σε πέντε χρόνια, είπε. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο.
Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar με έδρα το Άμπου Ντάμπι ηγείται μιας κοινοπραξίας που κατασκευάζει ένα αιολικό πάρκο ύψους 11 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο. Έχει σχεδιαστεί για να παράγει 10 γιγαβάτ ισχύος, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο της ισχύος που διαθέτει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το εν λόγω έργο θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχους να αποτελείται περίπου το 40% του ενεργειακού της μείγματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, δήλωσε ο Αλ-Μάλα. Αρχικά ο στόχος είχε τεθεί για το 2035, κάτι το οποίο άλλαξε.
Άλλες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη διακοπή της καύσης σε δύο τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας και την επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.
"Η δυναμική που πήραμε από τη φιλοξενία της COP 27 θα μας βοηθήσει να εκτοξεύσουμε και να επιταχύνουμε τα έργα για τη μείωση των εκπομπών", δήλωσε ο Αλ-Μάλα.
Η χώρα στοχεύει να αποτελέσει κόμβο για τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Αλ-Μάλα, ο οποίος πρόσθεσε πως επιδιώκει να αυξήσει τις ισραηλινές προμήθειες LNG στους τερματικούς σταθμούς της, είπε.