Σοβαρά ερωτηματικά για την Κίνα που εξάγει σταθμούς άνθρακα. Φόβοι για επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

25 11 2018 | 13:38

Καθώς τα επίπεδα των αερίων θερμοκηπίου έκαναν νέο ρεκόρ, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με το ρόλο της Κίνας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Για χρόνια, η αύξηση του αριθμού των κινεζικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έχει επικριθεί. Τώρα περιβαλλοντικές ομάδες καταγγέλλουν ότι η Κίνα προωθεί δεκάδες έργα άνθρακα πέρα ​​από τα σύνορά της.

Ο άνθρακας είναι το πιο επιβλαβές από τα ορυκτά καύσιμα λόγω της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνει όταν καίγεται.

Πέρυσι, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 3-5 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης (WMO) του ΟΗΕ.

Και τον περασμένο μήνα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο άνθρακας πρέπει να καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2050, εάν είναι ο κόσμος να έχει πιθανότητες να περιορίσει την αύξηση της  θερμοκρασίας.

Τα νέα κινεζικά έργα άνθρακα βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται στη Νότια Αμερική, στην Αφρική, στην νοτιοανατολική Ασία και στα Βαλκάνια.

Οι συμβάσεις και η χρηματοδότηση για τις εγκαταστάσεις αυτές συχνά δεν είναι πλήρως διαφανείς, αλλά ομάδες, όπως το Bankwatch, προσπάθησαν να τα παρακολουθήσουν.

"Δεν μπορείς να είσαι παγκόσμιος ηγέτης στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σπίτι σου και ταυτόχρονα να είσαι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης μονάδων άνθρακα στον κόσμο", δήλωσε στο BBC η συντονίστρια της ομάδας Ioana Ciuta.

Σύμφωνα με την κυρία Ciuta, οι προσπάθειες αντιμετώπισης της βλαβερής ατμόσφαιρας στις κινέζικες πόλεις οδήγησαν πολλές εταιρείες ενέργειας να περιορίσουν τα σχέδια τους για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Κίνα και να στοχεύσουν στην εξαγωγή της τεχνολογίας στο εξωτερικό.

"Η Κίνα επενδύει σε περισσότερες από 60 χώρες κατά μήκος της Πρωτοβουλίας Belt and Road, διαιωνίζοντας μια πηγή ρύπανσης που έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβής όχι μόνο για το κλίμα αλλά και για τις οικονομίες", ανέφερε.

 

του David Shukman Science editor

BBC 22 Νοεμβρίου  2018