Αλλάζουν καύσιμο οι μεγάλες βιομηχανίες – Μετά το Αλουμίνιο και τη Μότορ Όιλ, προχωρά και η ELVALHALCOR – Μαζούτ, Νάφθα και LPG τα εναλλακτικά καύσιμα

Νέα δεδομένα για την παραγωγική διαδικασία των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και η εκρηκτική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου. Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες εγκαταλείπουν το φυσικό αέριο και χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα προκειμένου να περιορίσουν τη διαρροή στα λειτουργικά τους κόστη.

Ως γνωστόν, μέχρι στιγμής σε αλλαγή καυσίμου έχουν προχωρήσει η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία χρησιμοποιεί πετρέλαιο για τις ανάγκες θέρμανσης του smelter στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Παράλληλα και η Μότορ Όιλ στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων έχει αντικαταστήσει με νάφθα μέρος των ενεργειακών αναγκών που μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν με φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει εκτροχιαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια ακόμη μεγάλη ενεργοβόρος βιομηχανία η ELVALHALCOR εξετάζει την αλλαγή καυσίμου και την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στους φούρνους τήξης αλουμινίου και χαλκού. Η βιομηχανία εξετάζει συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά LPG. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να συμβεί άμεσα καθώς απαιτούνται ειδικές μελέτες με έμφαση σε θέματα ασφάλειας. Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα των ειδικών εξαρτημάτων που απαιτούνται για την αλλαγή καυσίμου, ενώ υπό εξέταση είναι και το ζήτημα της διαθεσιμότητας του LPG στην ελληνική αγορά στις ποσότητες που θα απαιτηθεί για τα μεγέθη μιας βιομηχανίας όπως η ELVALHALCOR.

Η απόφαση για αλλαγή καυσίμου, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας ενθαρρύνεται και από τις αποφάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης στο πλαίσιο των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση σε κλάδους όπως η βιομηχανία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι βιομηχανίες μπορούν να επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, με αξιοποίηση εναλλακτικού καυσίμου χωρίς να χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους και συνακόλουθα να ρισκάρουν να απωλέσουν μερίδια αγοράς στον διεθνή ανταγωνιστικό στίβο της βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να αποτελεί βραχνά για τις βιομηχανίες και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την ELVALHALCOR στο πρώτο εξάμηνο του έτους το κόστος ενέργειας επιβάρυνε τα αποτελέσματα της εταιρείας κατά 30 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από την αυξημένη ζήτηση και συνακόλουθα τις αυξημένες τιμές στα προϊόντα.

1