«Ναρκοθετεί» την ενεργειακή μετάβαση το οριζόντιο πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή – Γιατί απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν ο κλάδος των ΑΠΕ

Τον έντονο προβληματισμό τους για τις εξαγγελίες της Κομισιόν σχετικά με το οριζόντιο πλαφόν των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην ηλεκτροπαραγωγή εκφράζουν οι ευρωπαϊκοί φορείς των ΑΠΕ (SolarPower Europe και WindEurope) όπως και ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος ηλεκτροπαραγωγών Eurelectric.

Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις τους αποτελεί η ανησυχία κατά πόσο τέτοια έκτακτα μέτρα θα εξομαλύνουν τις συνέπειες της κρίσης διατηρώντας την «ρότα» της ενεργειακής μετάβασης ή αντίθετα θα «ναρκοθετήσουν» την προοπτική μιας πράσινης οικονομίας.

 

Από την πλευρά της, η Solar Power Europe υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι η «μόνη δομική διέξοδος από την κρίση είναι να αυξήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες συνιστούν την ‘ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης’. Τέτοιες επενδυτικές αποφάσεις χρειάζεται να παρθούν τώρα και απαιτείται σταθερότητα και προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο». Παραπέρα, επισημαίνει ότι τα μέτρα για τα ουρανοκατέβατα έσοδα (windfall revenues) των ηλεκτροπαραγωγών θα πρέπει να αφορούν τα πραγματικά κέρδη και μόνο και να εξαιρεθούν οι ΑΠΕ που δεν καταγράφουν τέτοιου είδους κερδοφορία.

«Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν αποζημιώνονται στην τιμή χονδρικής. Λαμβάνουν μια σταθερή τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν είτε μέσω ενός κυβερνητικού – κρατικού σχήματος επιδότησης είτε μέσω διμερούς συμβολαίου (PPA) με ένα βιομηχανικό πελάτη και επομένως δεν εμπίπτουν στα εν λόγω μέτρα για τα ουρανοκατέβατα έσοδα». Σημειώνεται δε πως προκαταρκτικές μελέτες από την Γερμανία δείχνουν ότι περίπου τα 2/3 των φωτοβολταϊκών δεν πετυχαίνουν ουρανοκατέβατα κέρδη.

Στην ίδια κατεύθυνση, η WindEurope αναφέρει «η ενεργειακή κρίση δείχνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες ΑΠΕ άμεσα και αυτό αποτελεί κεντρικό σημείο της ενέργειας ευρωπαϊκής στρατηγικής, REPower EU. Κατ’ επέκταση, τα όποια μέτρα για τις τιμές και τις αγορές πρέπει να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε ΑΠΕ».

Σχετικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών, ο σύνδεσμος παρατηρεί ότι πρέπει να αφορούν μονάχα πραγματικά κέρδη. Τα περισσότερα αιολικά δεν αποκομίζουν τη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, αλλά λαμβάνουν μια ρυθμιζόμενη τιμή για την ενέργεια που παράγουν μέσω κρατικών μηχανισμών ή διμερών συμβολαίων. Αυτές οι κατηγορίες έργων θα πρέπει να εξαιρεθούν από την έκτακτη φορολόγηση. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν περιορισμένο χρονικό χαρακτήρα και οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις της αγοράς θα πρέπει να γίνουν μετά από διαβούλευση με τον κλάδο.

«Η πρώτη απάντηση θα πρέπει να είναι η εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης μέσα από την εξοικονόμηση αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών αερίου που οδηγούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές ενέργειας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric Kristian Ruby.

Μόνο τότε θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητά αν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, πρόσθεσε ο ίδιος. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως χρειάζεται προσοχή σε ενδεχόμενες παρεμβάσεις στη δομή της αγοράς ώστε αυτές να μην ακυρώνουν τα σήματα της αγοράς.

Από αυτή την άποψη χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση που θα διαμορφώνει ενιαίο πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

1