Παρακολουθώ τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Λέει ο παρουσιαστής:
«Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη επιστημόνων η ανθρωπότητα κινδυνεύει ακόμη και με αφανισμό από την επιδεινούμενη κλιματική κρίση.
Και τώρα οι αθλητικές ειδήσεις»
Ε, όχι.
Ο αφανισμός του είδους δεν είναι άλλη μια είδηση. Θα έπρεπε να είναι η μόνη είδηση. Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που αντιμετωπίζουμε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ανθρωπότητας.
Δεν έχουμε ανεβάσει την κλιματική κρίση εκεί που αντικειμενικά βρίσκεται, σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές μελέτες, δηλαδή στο επίπεδο της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, στο επίπεδο κόκκινου συναγερμού, στο επίπεδο επιφυλακής για επικείμενο πόλεμο.
Ο Ρήνος και ο Τάμεσης στέρεψαν; πρωτοφανής πτώση της στάθμης που πλέον καθιστά την πλεύση αδύνατη; τα ψάρια πεθαίνουν και ξηρασία επικρατεί παντού, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί.
Τα δάση και τα οικοσυστήματα τους στη Μεσόγειο καίγονται από άκρη σε άκρη; οι βορειοευρωπαίοι ψήνονται σε πρωτοφανή 40άρια που έπαψαν να είναι έκπληξη, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί.
Ιστορικά ρεκόρ βροχόπτωσης καταρρίπτονται; οι πλημμύρες καταπίνουν ζωές και περιουσίες, ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί
Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί.
Οι επιστήμονες της IPCCC κάθε χρόνο λένε τι συμβαίνει με το κλίμα, τι το προκαλεί και τι θα γίνει αν το αγνοήσουμε. Κι εμείς φυσικά συνεχίζουμε με .. αθλητικές ειδήσεις.
Το γεγονός ότι υπάρχει μελέτη που εξετάζει τις πιθανότητες και τις συνθήκες εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους σαν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, θα έπρεπε να ήταν αρκετό για να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο.
Το γεγονός ότι με δεδομένη την κλιματική επιδείνωση, την έκτακτη λύση στο ενεργειακό που δημιούργησε η εισβολή στην Ουκρανία, θα την δώσουν τα ορυκτά καύσιμα, που προκάλεσαν την κλιματική κρίση, θα έπρεπε να μας πονάει αφόρητα.
Το γεγονός ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων που επί χρόνια κερδοφορούν αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα, αύξησαν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία τους εξ αιτίας αυτής της εξέλιξης, και συνεχίζουν το Greenwashing αδιαφορώντας για τα σήματα SOS που εκπέμπει η επιστήμη, θα έπρεπε να μας θυμώνει.
Το ότι δεν λάβαμε σοβαρά υπόψη μας τις φωνές που έλεγαν, ξανά και ξανά, τις τελευταίες δεκαετίες ότι η μόνη ενεργειακή λύση στα προβλήματα κλίματος, περιβάλλοντος και ενεργειακής ανεξαρτησίας είναι οι ανανεώσιμες, θα έπρεπε να μας κάνει να βαράμε το κεφάλι μας στον τοίχο και να στραφούμε τώρα, κατεπειγόντως στις Ανανεώσιμες, στην εξοικονόμηση και στην αποθήκευση ενέργειας.
Κι όμως ακόμη και τώρα ψειρίζουμε και διογκώνουμε τις αληθινές ή φανταστικές παρενέργειες των ελάχιστων όπλων που έχουμε στη φαρέτρα μας, όταν γνωρίζουμε ότι οι ανανεώσιμες είναι οι μοναδικά φιλικές στο περιβάλλον και τον άνθρωπο πηγές ενέργειας.
Και κυρίως υποτιμάμε τις δυνατότητες τους.
Διάβασα πρόσφατα σε άρθρο ότι παρά τα 3 τρις δολάρια που έχουν επενδυθεί στις ΑΠΕ τα τελευταία 50χρόνια, αυτές σήμερα καλύπτουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του παγκόσμιου ενεργειακού ισοζυγίου.
Συγκλονιστικό! Τα 3 τρις σε ξεπερνούν, δεν είναι νούμερο της καθημερινότητας, δεν έχεις μέτρο σύγκρισης και θολώνεις…. δηλαδή τι κάναμε; μια τρύπα στο νερό;
Μέχρι που βρίσκεις το σωστό μέτρο σύγκρισης:
«..το 2020 οι επιδοτήσεις και μόνο σε ορυκτά καύσιμα ήταν 5,9 τρις δολάρια σύμφωνα με το ΔΝΤ …»
Τώρα το καταλαβαίνεις μια χαρά:
- Σε 50 χρόνια 3 τρις στις ΑΠΕ (Πέρσι επενδύθηκαν 366 δις στις ΑΠΕ κι ήταν χρονιά ρεκόρ)
- Σε 1 χρόνο 5,9 τρις στα ορυκτά
Έτσι εξηγείται γιατί οι ΑΠΕ εξακολουθούν να καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του παγκόσμιου ενεργειακού ισοζυγίου: γιατί τόσο επέτρεπαν οι μεγάλες των ορυκτών.
Έτσι φτάσαμε ως εδώ και τώρα τρέχουμε και δε φτάνουμε.
Μόνοι μας τα βγάζουμε τα ματάκια μας γιατί πιστεύουμε τις βολικές μισές αλήθειες που ζητάνε ελάχιστη προσπάθεια από εμάς.
Μόνο που βγάζουμε και τα ματάκια των επόμενων γενιών, των παιδιών μας, αυτών για τα οποία γινόμαστε θυσία, αλλά…. όχι αρκετή για να ξεβολευτούμε.
Ας τελειώσουν τα αθλητικά και βλέπουμε.
Δρ. Γιάννης Τσιπουρίδης
Σύμβουλος Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Διευθυντής RECCReC /Renewable Energy & Climate Change Research Center @TUM, Μομπάσα, Κένυα 15/08/2022
Γιάννης Τσιπουρίδης / Και τώρα οι αθλητικές ειδήσεις…