Αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ σε άμμο ή σε ανελκυστήρες
Καθώς το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποκτάει όλο και μεγαλύτερη σημασία, δοκιμάζονται διάφορα καινοτόμα σχήματα. Εκτός από αποθήκευση ενέργειας σε αντλιοταμιευτήρες, μπαταρίες, ηλεκτρικά οχήματα, ερευνητές και επιχειρήσεις αναζητούν καινοτόμες μεθόδους αποθήκευσης σε τοπικό επίπεδο, όπως αποθήκευση ενέργειας σε άμμο για τηλεθέρμανση ή σε ανελκυστήρες ψηλών κτηρίων…
Μια εταιρεία στη Φινλανδία δημιούργησε μια μπαταρία που χρησιμοποιεί άμμο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή θερμότητας. Η Polar Night Energy και η Vatajankoski, μια εταιρεία παροχής ενέργειας στη Δυτική Φινλανδία, έχουν κατασκευάσει ένα σύστημα αποθήκευσης που μπορεί να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια ως θερμότητα στην άμμο. Ενώ υπάρχουν άλλοι οργανισμοί που ερευνούν τη χρήση της άμμου για αποθήκευση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των ΗΠΑ, οι Φινλανδοί λένε ότι η δική τους είναι η πρώτη πλήρως λειτουργική εμπορική εγκατάσταση μπαταρίας κατασκευασμένης από άμμο. Η τεχνολογία της Polar αποθηκεύει ενέργεια από ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες, που δεν χρησιμοποιείται αμέσως, ως θερμότητα, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται για το δίκτυο τηλεθέρμανσης που εξυπηρετεί η Vatajankoski.
Η άμμος είναι φθηνή και είναι πολύ αποτελεσματική στην αποθήκευση θερμότητας στους περίπου 500 έως 600 βαθμούς Κελσίου. Η Polar λέει ότι η τεχνολογία της μπορεί να κρατήσει την άμμο «πιο ζεστή από τις σόμπες στις τυπικές σάουνες» για μήνες μέχρι να έρθει η ώρα να χρησιμοποιηθεί αυτή τη ζέστη κατά τους μεγάλους χειμώνες της Φινλανδίας.
H Vatajankoski χρησιμοποιεί τη θερμότητα που παρέχεται από την αποθήκευση για να εκκινήσει την απορριπτόμενη θερμότητα που ανακτάται από τους διακομιστές δεδομένων τους, οι οποίοι προορίζονται για υπολογιστές υψηλής απόδοσης. Ανάλογα με την εποχή, η θερμοκρασία της απορριπτόμενης θερμότητας 60 βαθμών από τους διακομιστές πρέπει να αυξηθεί στους 75–100 βαθμούς πριν τροφοδοτηθεί στο δίκτυο τηλεθέρμανσης.
Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανάλυση Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA) έχει σχεδιάσει ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βασισμένο στη βαρύτητα που θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ανελκυστήρες σε πολυώροφα κτίρια για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύστημα ονομάζεται Lift Energy Storage Technology (LEST) και βασίζεται σε ανελκυστήρες που είναι ήδη εγκατεστημένοι σε υπάρχοντα κτίρια – υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 18 εκατομμύρια ανελκυστήρες σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο και πολλοί από αυτούς μένουν αδρανείς για σημαντικό χρονικό διάστημα. Όταν δεν χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων, αυτόνομες συσκευές φορτώνουν/εκφορτώνουν δοχεία υγρής άμμου ή άλλα υλικά υψηλής πυκνότητας σε ανελκυστήρες και τα μεταφέρουν μεταξύ του κάτω και των επάνω ορόφων. Τα Regenerative braking systems (συστήματα πέδησης) στους ανελκυστήρες, τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά όταν μεταφέρουν βαρύ φορτίο, θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να αποθηκευτεί επιτόπου και να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, εφόσον επιλυθούν κάποια τεχνικά ζητήματα.