Έτσι θα γίνει η Κοπεγχάγη η πρώτη ανθρακικά ουδέτερη πρωτεύουσα στον κόσμο.
Σε όλο τον κόσμο, περισσότερες από 70 μεγάλες πόλεις δεσμεύθηκαν να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσουν τις εκπομπές που αλλάζουν το κλίμα μέχρι το 2050.
Ωστόσο, η Κοπεγχάγη, μία πόλη ανεμογεννητριών, ποδηλάτων και αξιόπιστων δημόσιων συγκοινωνιών, πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμη παραπέρα: προτίθεται να επιτύχει αυτή την αλλαγή σε μόλις επτά χρόνια.
«Γιατί να το κάνουμε αυτό; Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πουν ότι αυτό που κάνουμε στην Κοπεγχάγη δεν έχει σημασία στην παγκόσμια σκηνή, αφού είμαστε πολύ μικροί», δήλωσε ο Jørgen Abildgaard, διευθυντής του προγράμματος για το κλίμα της πόλης.
Αλλά με τις πόλεις και τις χώρες του κόσμου που εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για να μετατρέψουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα σε πραγματικότητα, «είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είναι δυνατή η πραγματοποίηση αυτής της μετάβασης» δήλωσε στο Thomson Reuters.
Οι σκανδιναβικές πόλεις θεωρούνται από καιρό πράσινοι ηγέτες - και η Κοπεγχάγη δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ενώ άλλες πόλεις διαθέτουν γκαράζ για αυτοκίνητα, η Κοπεγχάγη έχει για ποδήλατα. Αναλογικά όλοι οι 600.000 κάτοικοί της διαθέτουν ποδήλατο και η πόλη διαθέτει 375 χιλιόμετρα αποκλειστικών ποδηλατοδρόμων.
Ο δήμος του λιμανιού τροφοδοτείται ως επί το πλείστον ενέργεια με καθαρή ενέργεια, ενώ διαθέτει δική του εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανεμογεννήτριες.
Η λειτουργία των δικών της ενεργειακών συστημάτων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Κοπεγχάγη είναι ήδη σε καλό δρόμο για να γίνει ανθρακικά ουδέτερη μέχρι το 2025.
Οι αξιωματούχοι της Κοπεγχάγης είναι σίγουροι ότι η πόλη μπορεί να επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους φιλόδοξους στόχους της.
«Θέλουμε να είμαστε 100% ανθρακικά ουδέτεροι μέχρι το 2025 .Αν όμως είμαστε 95% ή γύρω από αυτό, εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη επιτυχία», δήλωσε ο Abildgaard, ο οποίος εποπτεύει τις προσπάθειες της πόλης προς την ουδετερότητα του άνθρακα από τότε που δεσμεύτηκε 2009, όταν φιλοξένησε συνομιλίες για το κλίμα του ΟΗΕ.
Πράσινη ενέργεια
Το 2017, η Κοπεγχάγη παρήγαγε περίπου 1,37 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, μειωμένα κατά 40% από το 2005, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για περίπου 2,2 τόνους εκπομπών ανά κάτοικο, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά για μια ευρωπαϊκή πόλη.
Η πόλη δήλωσε ότι η μείωση των εκπομπών οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη μετάβαση στην αιολική ενέργεια στο πλαίσιο της HOFOR, της εταιρείας κοινής ωφέλειας της πόλης.
8 Οκτωβρίου 2018
Πηγή: World Economic Forum