Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό της Μεσογείου σκέφτεται… ελληνικά

04 07 2022 | 10:03Λίνα Γιάνναρου

Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου λειτουργεί με ελληνική «νοημοσύνη». Ο λόγος για το αιολικό πάρκο Beleolico της Renexia SpA, στο Taranto της Ιταλίας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με πρωτοποριακή τεχνολογία ανίχνευσης πτηνών, την οποία αναπτύσσει η ελληνική startup Digisec. Πρόκειται για το Bird Monitoring System, που βασίζεται στη χρήση αλγορίθμων Machine Learning, ούτως ώστε να «εκπαιδεύεται» στο να κάνει όλο και πιο ακριβείς αναγνωρίσεις πτηνών, ξεχωρίζοντάς τα από άλλα ιπτάμενα αντικείμενα: αεροπλάνα, πτερύγια ανεμογεννητριών, σύννεφα κ.λπ.

Αποτελείται από κάμερες υπερυψηλής ανάλυσης, ηχεία που εκπέμπουν αποτρεπτικούς ήχους, καθώς και την «καρδιά» του συστήματος, που αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Κάμερες επιβλέπουν τον χώρο γύρω από τις ανεμογεννήτριες στέλνοντας βίντεο στο control module του συστήματος, το οποίο είναι εγκατεστημένο εντός της ανεμογεννήτριας.

Τα βίντεο αναλύονται από τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης και αν αναγνωριστεί πτηνό με κατεύθυνση προς την ανεμογεννήτρια, παρακολουθείται μέχρι να εισέλθει στη ζώνη αποτροπής. Τότε εκπέμπεται από τα ηχεία του συστήματος ειδικός ήχος ώστε να το αποτρέψει και να αλλάξει την πορεία του. Στη σπάνια περίπτωση που το πτηνό συνεχίσει την πορεία του προς τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας και εισέλθει στη ζώνη shut-down, το Bird Monitoring System δίνει εντολή να σταματήσει η ανεμογεννήτρια έως ότου το πτηνό εξέλθει από την επικίνδυνη ζώνη.

Εχει εξοπλιστεί με πρωτοποριακή τεχνολογία ανίχνευσης πτηνών, την οποία αναπτύσσει η ελληνική startup Digisec.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος είναι τα σχεδόν μηδενικά false positives και κατά συνέπεια τα μηδενικά σταματήματα της ανεμογεννήτριας χωρίς πραγματικό λόγο», λέει στην «Κ» ο συνιδρυτής και COO της Digisec, Γιώργος Διακομανώλης. Οπως αναφέρει ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει ένα συμβουλευτικό κείμενο για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών, που αναφέρεται και σε μέτρα αποτροπής συγκρούσεων με την ορνιθοπανίδα. «Ολο και περισσότεροι κατασκευαστές ανεμογεννητριών εγκαθιστούν τέτοια συστήματα σε περιοχές με μεγάλη κινητικότητα πτηνών, όπως για παράδειγμα σε περιοχές Natura».

Το πάρκο Beleolico της Renexia SpA αποτελείται από δέκα ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 30MW και εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες μιας πόλης 60.000 κατοίκων. «Αποτελεί δικαίωση για εμάς το ότι η Renexia επέλεξε το Bird Monitoring System για να προστατέψει την ορνιθοπανίδα στο Taranto. Το Beleolico είναι το πρώτο offshore αιολικό πάρκο στη Μεσόγειο και αποτελεί case study για ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων».

Θυμίζεται ότι πέρυσι το σύστημα ανίχνευσης πτηνών της Digisec διακρίθηκε στον διαγωνισμό «Πράσινη Καινοτομία για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη – Greentech Challenge 2021», που διοργάνωσε το τμήμα Οικονομίας Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Το έργο στην Ιταλία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου, ενώ η Digisec πρόκειται μέχρι το τέλος του έτους να ξεκινήσει νέες εγκαταστάσεις της τεχνολογίας σε αιολικά πάρκα στη Γαλλία και την Αυστρία.

 | Η Καθημερινή