Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Το RePowerEU πριμοδοτεί την ισχυρή ελληνική βιομηχανία
Σημαντικά οφέλη μπορεί να αποκομίσει η ελληνική βιομηχανία ηλιακών θερμοσιφώνων, ένας από τους πλέον εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, καθώς σχεδόν το 60% της εγχώριας παραγωγής εγκαθίσταται σε δεκάδες χώρες του κόσμου, από το σχέδιο RePowerEU για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Λόγω της έκρηξης των τιμολογίων της ενέργειας, οι ελληνικές βιομηχανίες ηλιακών συλλεκτών καταγράφουν αύξηση πωλήσεων κατά περίπου 25% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με τη ζήτηση να φτάνει στα όρια της παραγωγικής δυναμικότητάς τους.
«Οι ηλιακοί συλλέκτες μαζί με τα φωτοβολταϊκά, σε συνδυασμό με τις αντλίες θερμότητες, μπορούν να αντικαταστήσουν τους καυστήρες φυσικού αερίου σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Η ηλιακή ενέργεια στη μορφή του ηλεκτρισμού, του ζεστού νερού και του υδρογόνου μπορούν να αντικαταστήσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου σε βιομηχανικές διεργασίες». Αυτά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο RePower EU για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ωστόσο, παραδέχεται στο ίδιο σχέδιο πως η εγκατεστημένη ισχύς των ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ευρώπη έφτανε τις 38 θερμικές γιγαβατόρες (GWth) που καλύπτει μόλις το 1,5% των αναγκών της Ε.Ε. για θέρμανση ή ζεστό νερό. Για να καλυφθούν οι στόχοι της Ε.Ε. για το 2030, η ζήτηση ενέργειας που καλύπτεται από ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά καθώς και από γεωθερμία πρέπει να τριπλασιαστεί!
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) Ευθύμιος Σπανός τονίζει στο powergame.gr πως αν οι εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνουν πράξη, τότε η παραγωγική δυναμικότητα των ελληνικών βιομηχανιών πρέπει να υπεριπλασιαστεί και να φτάσει από τα 700.000 – 800.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) ετησίως στα 2.000.000 τετραγωνικά μέτρα ετησίως.
Ο κ. Σπανός, που διοικεί μία από τις μεγαλύτερες και εξωστρεφείς εταιρείες του κλάδου, την Cosmosolar, θεωρεί πως οι ηλιακοί συλλέκτες πρέπει να ενταχθούν σε αντίστοιχα προγράμματα επιδοτήσεων ή αντικατάστασης συσκευών στα οποία σήμερα εντάσσονται εισαγόμενα προϊόντα, όπως τα ψυγεία και οι καταψύκτες. «Η ετήσια μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά ηλιακό θερμοσίφωνα ισοδυναμεί με την εκπεμπόμενη ποσότητα από ένα οικογενειακό αυτοκίνητο» εξηγεί.
Πολλά βέβαια θα κριθούν από τη συμμετοχή των ηλιακών θερμοσιφώνων στην κοινοτική πρωτοβουλία European Solar Rootops, που θα αποκρυσταλλωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο σχέδιο RePowerEU προβλέπεται πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για μείωση του χρόνου αδειοδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων στους τρεις μήνες, για ρυθμίσεις που θα επιβάλλουν σε όλα τα νεόδμητα κτίρια να είναι «solar ready» (σ.σ. να μπορούν να υποδεχθούν φωτοβολταϊκά και άλλα ηλιακά συστήματα), να είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα νεόδμητα κτίρια από το 2026, κ.λπ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προχωρήσει μέσα στο 2023, στην αναμόρφωση της οδηγίας (Ecodesign and Energy Labelling) για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τη θέρμανση χώρων.
Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, ο εξαγωγικός προσανατολισμός των ελληνικών βιομηχανιών παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων του επέτρεψε να μείνει ανεπηρέαστος από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Μάλιστα, ακόμα και την περίοδο της πανδημίας (ειδικά το 2020) που αρκετοί τομείς της οικονομίας δέχθηκαν πιέσεις, τα μέλη της ΕΒΗΕ άντεξαν. Μπορεί οι πωλήσεις να υποχώρησαν το 2020, αλλά η περυσινή χρονιά ήταν πολύ καλύτερη και φέτος καταγράφεται ρεκόρ ανόδου λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Solar Heat Europe, της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας του κλάδου ηλιακών συλλεκτών, η Ελλάδα παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από τη Γερμανία «με τις ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα να αποτελούν σημείο αναφοράς στην Ευρώπη και παγκοσμίως». Στο τέλος του 2020 η συνολική εγκατεστημένη επιφάνεια ηλιακών συλλεκτών στη χώρα μας έφτανε τα 4.989.550 τετραγωνικά μέτρα (το 2020 λόγω της πανδημίας εγκαταστάθηκαν νέοι ηλιακοί συλλέκτες συνολικής επιφάνειας 304.500 τ.μ.).
Στην ΕΒΗΕ υποστηρίζουν πως «η τεχνολογία και η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε εξασφαλίζουν πολύ υψηλή απόδοση (ως και 80%) και κατά συνέπεια σχεδόν πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης (ως και 95%), με τον πλέον οικονομικό τρόπο. Περισσότερα από 1.500.000 νοικοκυριά εξοικονομούν συνολικά κάθε χρόνο 500.000.000 ευρώ. Επιπλέον, η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια όλων των άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. 4 φορές μεγαλύτερη από αντίστοιχη επιφάνεια φωτοβολταϊκών)».
(του Φώτη Κόλλια, powergame.gr)